Produktyimg Menu

8 tipů, jak si udržet zdravý životní styl

Dali jste si novoroční předsevzetí nebo jste se jen tak rozhodli, že budete žít zdravěji, ale uběhlo několik týdnů a vy ztrácíte motivaci? Osvojit si návyky zdravého životního stylu bývá obtížné a dodržovat je dlouhodobě představuje opravdovou výzvu. Proto pro vás máme tipy, jak vést zdravý životní styl, abyste mohli čerpat z jeho benefitů.

Co je to zdravý životní styl?

Žádné obecně platné vymezení pojmu nenajdete. Dalo by se říct, že se jedná o opatření, která vedou k fyzické, psychické i sociální pohodě a vyvarování se nemocí. Dodržování zásad zdravého životního stylu směřuje k produktivnímu životu a výrazně snižuje riziko vzniku civilizačních chorob, jako je například cukrovka II. typu nebo obezita, a s tím související další zdravotní problémy.

Zjistěte, jaké jsou zásady zdravého životního stylu, a přečtěte si tipy, jak se změnou návyků začít.

Zaměřte se na 2 klíčové oblasti – zdravý jídelníček a pohyb

Zásady zdravého životního stylu toho zahrnují více, ale nejdůležitějšími oblastmi je zdravé stravování a pravidelný pohyb. „Pouhá“ změna stravovacích návyků a sportování vám přinese řadu benefitů. Zkuste se zaměřit na tyto dvě oblasti, pokud uvidíte, že vám změny prospívají, snadněji pak změníte i další návyky.

Vyvážený jídelníček

Základ představuje pestrá a vyvážená strava. Ideálně do jídelníčku zařaďte produkty bez cukru a omezte konzumaci výrobků živočišného původu. Pokud se bez chuti masa neobejdete, vyzkoušejte jeho rostlinné alternativy. Naše alternativy masa obsahují klíčené luštěniny s vysokým podílem bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Jsou dobře stravitelné a nezatěžují tak zažívání.

TIP: Prohlédněte si tipy na lehká letní jídla, která oceníte nejen v horkých měsících.

Největším stravovacím zlozvykem je chybějící režim – člověk často nejí, když má hlad, ale tehdy, kdy na to má čas. To lidskému tělu neprospívá, protože pak často dochází k přejídání. Zkuste se toho vyvarovat. Snažte se vybírat kvalitní suroviny, ideálně v biokvalitě – obsahuje více živin a vitamínů.

Pravidelný pohyb

Nejen že si díky pravidelnému sportování udržíte optimální tělesnou hmotnost, pohyb také odbourává stres a podporuje kvalitnější spánek. Nebojte se, že strávíte hodiny týdně v posilovně. Kolikrát stačí i 30minutová procházka denně, která do velké míry vykompenzuje hodiny sezení. Místo výtahu dojděte do patra po svých a před jízdou tramvají či metrem dejte přednost chůzi.

Jestli je vaším cílem hubnutí nebo posílení svalů, nezapomínejte na přísun kvalitních bílkovin, třeba v podobě proteinových kaší, nápojů, polévek a dalších proteinových výrobků.

Jak si udržet zdravý životní styl aneb 8 motivačních tipů

Každému vyhovuje něco jiného. Někdo si potřebuje vytvořit rutinu, které se bude držet, jiného to spíše odradí a neustále musí zažívat něco nového. Nesrovnávejte se s ostatními, každého motivuje něco jiného, proto si vyberte to, co platí na vás. Motivace má přirozené výkyvy a nejde si ji udržet jako na počátku, kdy je nejvyšší, je potřeba ji budovat a udržovat.

1. Určete si menší cíle

Stanovení cílů do jisté míry určí to, jestli v nich uspějete. Místo abstraktního cíle „jíst zdravě“ si vytyčte konkrétní a snadněji splnitelné úkoly. Může jít například o:

TIP: Přečtěte si, jak vydržet půst bez masa.


2. Plánujte

Platí to zejména pro jídelníček. Když si dopředu promyslíte, co uvaříte, budete mít po ruce zdravé suroviny i připravené recepty a nesklouznete k nezdravému jídlu. Stejně tak si můžete rozvrhnout fyzické aktivity nebo čas na odpočinek. Některým lidem se s časem lépe pracuje, pokud v kalendáři vidí termíny a rozčlenění dne na jednotlivé úkony.

3. Najděte si parťáka

Milujete pohyb, ale nechcete se mu věnovat sami? Poptejte se svých blízkých, jestli by do toho nešli s vámi, nebo navštivte skupinové cvičební lekce. Až se začnete stravovat zdravěji, zapojte do toho celou svou rodinu. Využijte komunitu podobně smýšlejících lidí na sociálních sítích, kde můžete sdílet své úspěchy i rady a tipy, jak jste jich dosáhli.

4. Učiňte vědomou volbu

Pokud se chystáte změnit svůj životní styl, musí jít o vědomou dobrovolnou volbu. Uvědomte si, co vám změna návyků přinese, a věřit, že je pro vás prospěšná. Jakmile si toto ujasníte a budete ke změnám přistupovat pozitivně, dodržovat zásady zdravého životního stylu bude zase o něco snazší.


5. Odměňte se

Zdravý životní styl je odměnou sám o sobě, ale neuškodí si za splnění stanovených cílů dopřát něco navíc. Můžete se obdarovat dobrou knihou, masáží nebo něčím, co byste si normálně odepřeli. Pozor ale na to, aby se odměna nestala tím důvodem, proč to celé děláte.

6. Pracujte s „neúspěchy“

Je naprosto normální, že občas sklouznete ke starým návykům nebo občas „zahřešíte“. Nic si nevyčítejte. Důležitější je poznat, jestli jde o vědomý krok, nebo jste polevili příliš. Poslouchejte své tělo. Někdy se stane, že se na ranní běh nebudete cítit, vnímejte tělesné signály, které vám napoví, co zrovna potřebujete. Útlumy motivace jsou naprosto přirozené.

7. Nechtějte všechno hned

Mějte sami se sebou trpělivost. Změny nenastanou přes noc a pozitiva nemusí být ihned viditelná. Připomínejte si dílčí úspěchy a sledujte, čeho už jste dosáhli.

8. Obraťte se na odborníka

Pokud si nevíte rady, navštivte výživového poradce nebo fitness trenéra. Získáte konkrétní rady a návody, které budou odpovídat vašim potřebám a cílům. Můžete s nimi probrat dosavadní úspěchy i oblast, která vám činí problémy.

Udržujte svůj život v rovnováze

Žít podle zásad zdravého životního stylu častokrát znamená vystoupit ze své komfortní zóny. Na to je potřeba motivace a vůle. Počítejte s tím, že změna návyků zabere čas. Pokud si uvědomíte, co vám to přinese a že se poté budete cítit lépe, po čase ke změnám získáte pozitivní vztah a nebudete se k tomu nutit. Rozhodně nepřecházejte z extrému do extrému, ale postupujte drobnějšími krůčky.