Produktyimg Menu

Tipy na lehká letní jídla

Přes léto se vám sníží chuť na jídlo a v horkých dnech nechcete trávit moc času u rozpálené plotny. Automaticky tíhnete k lehčí stravě, která nezatíží žaludek a je rychle připravená. Přinášíme vám tipy na letní jídla, na kterých si pochutnáte a nestrávíte v kuchyni příliš času.

Co vařit v létě?

Horké letní dny přímo vybízejí ke změně a odlehčení jídelníčku, a to hlavně tehdy, když si častěji dopřáváte smetanové zmrzliny, chlazené slazené nápoje nebo větší porce nezdravého jídla na dovolených. Aby vaše zažívání nedostalo zabrat, dbejte na pravidelné a pestré stravování a střídmost. Zařaďte do jídelníčku klíčené produkty, které vám pomohou s trávením, a vyzkoušejte z nich zajímavé recepty. S udržením správné střevní mikroflóry vám pomůže také Ovsánek – zakysaný celozrnný výrobek, který je nemléčný a bezlepkový.

Vyhněte se hutným omáčkám, majonéze, smaženým jídlům i tučnému masu. Místo toho využijte čerstvou sezónní zeleninu a ovoce nebo ryby či mořské plody. Léto přeje studeným polévkám i salátům. Nezapomeňte ani na čerstvé bylinky, semínka a ořechy či celozrnné pečivo.

Pravidlo zdravého talíře

Každé jídlo by mělo být plnohodnotné a nutričně vyvážené. Mělo by obsahovat bílkoviny, nenasycené tuky, sacharidy, které jsou zdrojem vlákniny, minerálů a vitamínů, a ovoce a zeleninu. Nevíte, kolik čeho by měl pokrm obsahovat? Vyzkoušejte jednoduchou pomůcku – tzv. zdravý talíř, podle kterého čtvrtinu tvoří bílkoviny, čtvrtinu sacharidy a polovinu ovoce a zelenina. Tuky stojí mimo a jejich množství se odvíjí od toho, kolik jich je v použitých surovinách.

Vyzkoušejte náš letní jídelníček

Aby bylo jídlo zdravé, vyvážené a chutné, neznamená, že musíte strávit celý den v kuchyni. Příprava lehkých letních pokrmů je jednoduchá a rychlá.

Snídaně

Teplé ovesné kaše jsou spíše volbou pro chladné dny, ovesných vloček se ale vzdávat nemusíte. Objevte kouzlo studené ovesné kaše přes noc nebo vyzkoušejte smoothie bowl – misku plnou ovoce, chia nebo lněných semínek, ovesných vloček a dalších dobrot. Pokud nejste moc na sladké, připravte si třeba avokádový toust z Čtyřklíčku nebo semínkového chleba. Navrch můžete přidat také sázené vejce a celý toust ozdobit rukolou.

Semínkový chléb Čtyřklíček s pomazánkou.

Svačiny

V horkých dnech má člověk potřebu méně jíst, proto pokud dopolední a odpolední svačinu nepotřebujete, s klidem ji vypusťte. Pokud chcete jen malou chuťovku, sáhněte po oblíbených mini müsli tyčinkách nebo srdíčkách. Dobře poslouží i kousek melounu nebo ovocný špíz, který si sestavte podle své chuti.

Obědy

Studené polévky jsou na léto jako dělané. Vyzkoušejte oblíbené gazpacho, netradiční jahodovou nebo okurkovou polévku, která svou chutí připomíná tzatziki. K létu patří i saláty z čerstvé zeleniny – ozvláštněte je třeba klíčky nebo lněným semínkem. Pochutnáte si také na rybě s pečenou zeleninou nebo paelle s krevetami. A už jste vyzkoušeli oblíbenou buddha bowl? Kombinace masa či jeho alternativ s luštěninami, vejci, zeleninou, ovocem, ořechy, klíčky a semínky je opravdu jedinečná.

Večeře

Ať už vám stačí pečivo s pomazánkou, nebo si potrpíte na večeře podobné hlavnímu chodu, možností máte nespočet. Pečivo volte celozrnné a vyzkoušejte zapékaný pětizrnný chlebíček, který je ideální na jednohubky. Pomazánky připravte z lehkého sýra a dozdobte třeba strouhanou mrkví nebo pažitkou. Skvělou volbu představuje také burrito se sezónní zeleninou nebo zapékané sendviče.

TIP: Vyměňte maso za jeho alternativy. S vegan mletým masem máte další možnosti na zdravou lehkou letní stravu.

K létu patří i grilování

Poseďte s přáteli a rodinou a připravte chutná jídla na grilu. Steaky, sýry, zelenina i ovoce – grilovat se dá téměř vše. A ti co maso nejí? I veganské grilování může být pestré, pokud víte, jak na to.

Dopřejte si sladký dezert

Odlehčený jídelníček neznamená, že si nemůžete dopřát nic sladkého a jen tak na chuť. Ovocný sorbet nebo jogurt s ovocem přijde k chuti a zažívání vám rozhodně nezatíží.