Produktyimg Menu

Zdravě a bez masa: objevte kouzlo veganského grilování

Veganskému stravování se dá uzpůsobit i grilování. Nevíte, co připravit? Kromě zeleniny sáhněte také po oblíbených alternativách masa. Zjistěte, jaké připravit menu na gril, aby odpovídalo veganskému způsobu života a pochutnali si všichni.

Veganství vs. vegetariánství: co nejí vegani

Laikům často přijde, že žádný rozdíl mezi veganstvím a vegetariánstvím není, ale odlišnosti přesto existují. Zjednodušeně by se dalo říct, že vegetariáni nejedí maso, ale setkáte se s různými variantami – někteří se vzdávají i mléčných výrobků nebo vajec. Zjistěte o vegetariánství více. Naproti tomu veganská strava neobsahuje žádné živočišné složky a promítá se i do dalšího způsobu života. Vegani se vyhýbají také nepotravinovým produktům s obsahem živočišných složek, jako je například kosmetika, oblečení nebo svíčky, které jsou vyrobené z včelího vosku.

Vyvážený veganský jídelníček

Veganská strava je zdravá, ale musí se pohlídat dostatečný přísun všech živin a vitamínů. Je tedy potřeba správně poskládat jídelníček. Veganská strava se skládá z:

  • ovoce a zeleniny,
  • obilovin,
  • ořechů a semínek,
  • luštěnin,
  • hub
  • mořských řas.

Jak na grilování po vegansku

Uvažujete, co hodit na gril kromě šťavnatého steaku nebo hovězího hamburgeru? Možností máte nespočet. Příprava veganského grilovaného jídla se nijak zvlášť neliší od toho klasického, proto postupujte tak, jak jste zvyklí.

Alternativy masa

Vychutnejte si vůni a chuť masa i bez něho a vsaďte na jeho rostlinné alternativy. Rozdíl ani nepoznáte. Na výběr máte z luštěninových výrobků, například veganského burgeru, tofu, tempehu, sójového masa a rostlinných klobásek nebo párků. Na oblibě získává i u milovníků masa obilná alternativa masa seitan nebo robi – oba jsou svou strukturou od masa k nerozeznání.

Marinády a dipy

Základem úspěšného grilování jsou marinády. Dělejte si jedině domácí, abyste skutečně věděli, že se tam nezatoulala nějaká živočišná složka. Experimentujte se svým oblíbeným kořením, dochutit ji můžete také šťávou z citronu nebo česnekem. Veganská majonéza je fajn, ale čas od času si grilování můžete ozvláštnit různými dipy – do základu použijte rostlinné jogurty nebo smetany, oříškové máslo, hummus nebo ajvar.

Veganský grilovaný špíz na talíři.


Zelenina a ovoce

Grilování bez zeleniny si umí jen málokdo představit. Na gril můžete hodit takřka cokoliv. Skvěle se hodí třeba cuketa, lilek, paprika, cibule, kukuřice, batát, chřest nebo mrkev. Ogrilovat se dá i ovoce, buď jako sladký dezert na závěr, nebo jako netradiční příloha. Vyzkoušejte grilovaný ananas, banán, jablko, hrušku, švestku, broskev nebo meloun.

TIP: Z ovoce a zeleniny připravíte také chutné špízy. Nakombinovat je můžete třeba s veganským čevabčiči.

Houby

V bezmasém jídelníčku by rozhodně neměly chybět houby. K nejoblíbenějším patří žampiony. Naplňte je svou oblíbenou směsí nebo třeba veganským mletým masem. Výborná je taky grilovaná hlíva ústřičná.

Přílohy

Jako přílohu zvolte pečivo. Vsaďte na chléb z klíčených luštěnin Čtyřklíček nebo semínkový chléb. Přichystejte salát z čerstvé zeleniny, přidejte do něj semínka nebo oříšky a pohrejte si se zálivkou. Připravte také kuskus nebo bulgur.

Veganské nejen grilování

Vegansky se dá vařit úplně stejně jako u klasického jídla, jen si musíte pohlídat ingredience a zvolit správnou alternativu. Vegani si tak nemusí odepřít ani bábovku, sušenky nebo brownies. Doplňte grilované pochoutky o sladké dobroty a dopřejte sobě i svým blízkým jedinečný kulinářský zážitek.