Produktyimg Menu

Vegetariánství: zdraví nebo riziko

Vegetariánská strava přináší více vlákniny, vitamínů, draslíku, hořčíku a nenasycených mastných kyselin, které zlepšují zdraví. Omezující druhy vegetariánství však mohou v těle vyvolat nedostatek bílkovin a vitamínu B12. Zjistěte, na co si dát pozor při sestavování bezmasé stravy.

Druhy vegetariánství 

Vegetariánská strava má několik variant v závislosti na vybraných produktech. Nejběžnější typy jsou následující:

Veganství

Jídelníček je založen výhradně na produktech rostlinného původu (obiloviny, ovoce, zelenina, ořechy). Veganství spočívá v úplném vyloučení produktů živočišného původu, od potravin (maso, ryby, vejce, mléko a dokonce i med) až po oblečení z kůže, hedvábí nebo vlny. V rámci naší nabídky nakupujte v kategorii vegan

Frutariánství

Jedná se o stravu založenou především na čerstvém ovoci a jiných plodech. Někteří frutariáni se dokonce omezují na konzumaci ovoce, které spadlo na zem. Nejedí ani ty, které byly sklizeny, protože věří, že jejich kácení stromům škodí. Obecně ale neexistuje příručka nebo striktní pravidla, jak být frutariánem. 

Vitariánství 

Příznivci tohoto životního stylu jedí výhradně syrovou zeleninu a ovoce. Jeden z proklamátorů této stravy říká, že člověk v minulosti neznal oheň, a proto v přírodě jedl syrovou stravu. Existuje tvrzení, že vysoké teploty při zpracování potravin způsobují míchání aminokyselin s vazbami odolnými vůči enzymům, které zabraňují jejich úplnému rozpadu a činí z aminokyselin neužitečné nebo dokonce toxické látky.

Ovocné a zeleninové šťávy

Laktovegetariánství

Kromě rostlinných produktů si fanoušci této stravy dopřávají mléko a mléčné výrobky

Laktoovovegetariánství 

Na rozdíl od předchozího způsobu stravování lze přidat vajíčka. Laktoovovegetariáni stejně jako laktovegetariáni také vynechávají ryby a maso. 

Semivegetariánství

V poslední době se jedná o velmi populární dietu, která je označována za jednu z nejzdravějších, spočívá v každodenním dodržování vegetariánské stravy a jen občasném pojídání masa.

Životní styl vegetariánů

Vegetariánství stanoví pro mnoho lidí životní styl. Být vegetariánem se často neomezuje jen na bezmasou stravu. Často se příznivcí spojují  s obhajobou práv zvířat, podporou akcí zaměřených na boj proti hladu ve světě nebo podporou ekologických organizací. Člověk, který se stravuje bez masa, obvykle nekupuje kosmetiku testovanou na zvířatech nebo obsahující živočišné složky. 

„Rizika” vegetariánství

Americká dietetická asociace potvrdila, že vyváženou vegetariánskou a veganskou stravu mohou dodržovat dospělí i děti. Omezující a špatně vyvážená strava však může vést k nedostatku bílkovin a esenciálních aminokyselin, které naše tělo nevyrábí. Všechny aminokyseliny je ale možné získat z rostlinných zdrojů. Je však nutné vzít v úvahu skutečnost, že maso je koncentrovanou bílkovinou, zatímco rostlinné zdroje bílkovin (luštěniny) obsahují kromě bílkovin také vysoký obsah sacharidů a tedy významně nižší podíl proteinů.

Nedostatek železa

Dalším kontroverzním produktem ve vegetariánské stravě je železo. Nejlepším zdrojem železa jsou živočišné produkty - červené maso, játra. Existují také rostlinné zdroje železa, které se však v těle hůře vstřebávají. Abychom si zajistili odpovídající dávku železa, měli bychom sáhnout po zelené zelenině a luštěninách, v nichž se tento minerál vyskytuje ve významném množství. 

Nedostatek vitamínu C

Kromě toho je nutné přidat do jídla zdroje vitaminu C, např. citronovou šťávu, červenou papriku nebo okurky. Ve vaječném žloutku je také hodně železa, takže se vyplatí ho trvale zařazovat do vegetariánských jídel. Tyto a další složky lze i suplementovat díky doplňkům stravy

Nutričně vyvážené jídlo

Majitel společnosti Semix Ing. Kamil Lisal: „Vegetariáni jsou zdravější”

Naše společnost zastává toto stanovisko zejména pro existující studie na podporu vegetariánství. Jedná se např. o studii JAMA Internal Medicine, která prokazuje, že nahrazením živočišných bílkovin rostlinnými přímo klesá úmrtnost. Tato zjištění podporuje i David Sinclair, australský biolog a genetik, který zaznamenává v rámci konzumace masa zvýšené riziko úmrtnosti, kardiovaskulárních chorob a rakovinu. Prokázala se i souvislost mezi konzumací červeného masa a rakovinou slinivky a prostaty na základě výzkumů American Cancer Society

Pokud tělo čelí nedostatku aminokyselin celkově nebo mu chybí konkrétní aminokyselina, vystavuje se stresu, který aktivuje okruh přežití s dopadem na zdraví a dlouhověkost. Další studie prokázala, že dieta s nízkou hladinou methioninu u myší aktivuje obranné mechanismy a prodlužuje zdravý život o 20% dle výzkumů. 

Hlavní výhody vegetariánství

Mezi hlavní výhody vegetariánství patří fakt, že vegetariáni konzumují méně živočišných tuků, které jsou zdrojem nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Svědomití vegetariáni jsou lidé, kteří vedou zdravý životní styl, často volí produkty bez cukru

Méně transmastných kyselin 

Zdravá a jednoduchá vegetariánská strava je založena na produktech přírodního původu a neobsahuje vysoce zpracované potraviny. Obsahuje mnohem méně transmastných kyselin, jednoduchých cukrů a soli, které jsou zdraví škodlivé

Strava pestrá na vlákninu a vitamíny

Díky vysokému příjmu zeleniny a ovoce bohatá na vitamín C a karotenoidy s antioxidačními účinky. To samé platí o vláknině. Tím, že vegetariáni nekonzumují maso a masné výrobky, snižují pravděpodobnost konzumace nitrosaminů a antibiotik. Pokud vyzkoušíte tento jídelníček, pocítíte rozdíl v trávení, plynatosti, zkrátka budete „lehčí“. 

Zmírnění ekologických dopadů

Ekologickými dopady, jaké se zaznamenávají při zpracování masa, je produkce skleníkových plynů CO2 a metanu. Dále je strava z živočišné produkce násobně náročnější na obhospodařovanou plochu – produkce rostlinných krmiv pro výživu hospodářských zvířat při konzumaci rostlinných produktů odpadá.