Produktyimg Menu

Jak vydržet půst bez masa: vsaďte na rostlinné alternativy

Tradiční postní dobu, která nastává po vánočním hodování a masopustu, v současné době znáte spíše pod pojmem jarní detox. Nehledě na název, cíl zůstává stejný – očistit tělo (i mysl). Vyhýbat byste se měli hlavně masu, ale také všemu, co konzumujete v nadměrném množství. Myslíte si, že to bez masa dlouho nezvládnete? Vyzkoušejte jeho rostlinné alternativy, možná vám zachutnají tak, že se masa vzdáte úplně.

Seznamte se s pravidly půstu

40denní velikonoční půst tradičně začíná na Popeleční středu a trvá až do Zeleného čtvrtka. V postním období byste měli zvolit spíše střídmější jídelníček ze základních surovin a odříct byste si měli především maso. Místo něho zařaďte do stravy luštěniny, které jsou bohaté na bílkoviny, a uzeniny nahraďte sýry. Pokud ze stravy chcete úplně vyřadit živočišné výrobky, přidejte porci ovoce a zeleniny.

Doplňte více obilovin a zrnek, ale pozor – pohlídejte si, aby obilné produkty byly opravdu celozrnné. Nemusíte se vzdávat ani sladkého, jen si dejte pozor na rafinovaný cukr. Jako zdravou svačinku si dopřejte třeba oblíbená müsli srdíčka či mini müsli tyčinky. Nebo si upečte zdravé sušenky z ovesných vloček.

Vegetariáni to zvládnou, ale co milovníci masa?

Odpustit si maso není pro vegetariány a vegany nic těžkého, ale ti, kteří si nedokážou představit den bez pořádného steaku, s tím můžou mít problém. Nejen oni pak mají možnost sáhnout po rostlinných alternativách a dopřát si tak nemasový karbanátek nebo burger.

Udělejte něco pro své zdraví i přírodu

Střídmější konzumací masa, hlavně toho červeného, prospějete svému zdraví. Jeho nadměrné zastoupení v jídelníčku bývá spojováno s kardiovaskulárními onemocněními, cukrovkou, karcinomy nebo sníženou imunitou. Naproti tomu pestrá rostlinná strava s náhražkami masa, jejichž základ většinou tvoří luštěniny, naopak pomáhá snižovat cholesterol a díky vysokému obsahu vlákniny pozitivně působí na trávení. Přečtěte si o tom, proč jíst více luštěnin.

Veganské lasagne.

Chov masných zvířat má negativní vliv také na přírodu. Až 40 % emisí, které narušují ozónovou vrstvu, pochází z chovu dobytka a významně se tak podílí na klimatické krizi. Přitom stačí maso omezit 2× týdně, abyste udělali něco pro své zdraví i pro planetu.

Zkuste to bez masa i mimo postní dobu

„Masový“ půst můžete držet i dlouhodobě, pohlídejte si ale, aby byla rostlinná strava pestrá a dodala vám všechny potřebné látky. Z živočišných produktů byste si aspoň občas měli dopřát vejce, fermentované mléčné produkty a ryby, protože obsahují složky, které často nelze nahradit. To samé platí, pokud se maso rozhodnete vyřadit z jídelníčku nadobro.

Přichystejte bezmasé velikonoční pohoštění

Pokud znáte tradice, víte, že maso se servíruje až na Bílou sobotu a Boží hod velikonoční. Vyzkoušejte něco nového. Z veganského mletého masa vykouzlíte plněné pečené papriky nebo třeba lasagne. Podávat můžete také veganské čevabčiči nebo karbanátek. Nezapomeňte ani upéct zdravého velikonočního beránka.

A pro koledníky si přichystejte zdravou velikonoční výslužku.