Produktyimg Menu

Jaké jsou zásady zdravého životního stylu

Zdravý životní styl není jen trendový způsob života. Jedná se o komplexní přístup, díky kterému dosáhnete plnohodnotného života a zajistíte si tělesnou i duševní pohodu. Můžete se tak vyhnout řadě onemocnění. Přečtěte si, jaké jsou hlavní zásady zdravého životního stylu a začněte s ním ještě dnes.

Co je zdravý životní styl

Žádná obecně platná definice zdravého životního stylu neexistuje. Být zdravý znamená žít ve fyzické i duševní pohodě a nepotýkat se s žádnou nemocí. Zjednodušeně se dá říct, že člověk, který žije zdravě, má optimální hmotnost, jí vyváženou stravu, neholduje alkoholu, cigaretám ani drogám, pravidelně se hýbe a udržuje dobré vztahy se svými blízkými a přáteli.


Životní styl je jeden z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují váš zdravotní stav. Nezdravý životní styl výrazně zvyšuje riziko civilizačních chorob, jako je obezita, cukrovka, trávicí obtíže, onkologická onemocnění nebo psychické problémy.

Jak žít zdravě

Zdravý životní styl se výrazně podílí nejen na zdraví, ale na celkové kvalitě a délce života – člověk lépe zvládá náročné životní situace, snižuje se nebezpečí chronického a civilizačního onemocnění a rychleji se regeneruje organismus. 

Dostatek kvalitního spánku

Ve spánku tělo regeneruje a nabírá energii na další den. Nedostatek kvalitního spánku se projevuje únavou, sníženým soustředěním a výkonností, chutí na kalorická jídla a následnou obezitou, vyšším krevním tlakem, zhoršenou pamětí nebo depresí. Každý člověk vyžaduje jinou délku spánku, ale odborníci považují za optimální 7–8 hodin spánku v dobře vyvětrané ložnici.

Pestrá a vyvážená strava

Vyvážená strava

Základem správného stravování je pestrá a vyvážená strava. Omezte cukry a polotovary a nahraďte je čerstvým ovocem a zeleninou nebo rovnou sáhněte po výrobcích bez cukru. Pro dobré trávení zařaďte do jídelníčku dostatek vlákniny – obsahuje ji ovoce, zelenina, luštěniny i ořechy. Snižte konzumaci živočišných výrobků. Pokud přímo nechcete přejít k vegetariánství, alespoň nahraďte červené maso bílým (králičím nebo kuřecím) a rybami.


Další tipy zdravého stravování:

  • bílé pečivo nahraďte celozrným,
  • zvolte vhodnou úpravu pokrmů – místo smažení vařte v páře,
  • sáhněte po klíčených produktech a uvařte z nich třeba dokonalý oběd nebo večeři,
  • nepřesolujte a moc nekořeňte, použijte raději bylinky,
  • vsaďte na bezlepkové výrobky,
  • jezte pravidelně,
  • hlídejte si příjem bílkovin – doplňte je třeba proteinovými kašemi nebo koktejly,
  • dodržujte pitný režim, vypijte alespoň 2 l denně – nejlepší je obyčejná voda nebo bylinné čaje,
  • vyzkoušejte superpotraviny, které obsahují množství vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Na téma zdravé stravování existuje nespočet názorů ze stran odborníků, které se velmi často liší či si přímo protiřečí. Co je zdravé? A co všechno hraje roli, když mluvíme o „zdravých potravinách“?

Připravili jsme jednoduché vodítko pro jednoznačné určení, co považovat za zdravé a co ne. Jsme si zároveň vědomi toho, že nežijeme v dokonalém světe. Občas musíme dělat ústupky a slevit z vlastních požadavků na ten nejzdravější možný způsob stravování. Paradoxně i toto „hřešení“ je důležité pro náš organismus, který si drobnými ústupky zachovává jistou odolnost.

Nicméně je klíčové, aby kompromisy mezi zdravým a dostupným jídlem zůstaly udrženy v rozumné míře a také, abychom se při tom, co považovat a nepovažovat za zdravé, mohli rozhodovat zcela vědomě. Věříme, že právě k tomu naše vodítko poslouží.

 

 


Pravidelný pohyb

Fyzická aktivita pomáhá udržet přiměřenou tělesnou hmotnost, odbourávat stres, zrychlovat spalování tuků a zpevňovat svalstvo. Navíc přispívá ke kvalitnějšímu spánku. Nemusíte cvičit několik hodin každý den. Stačí když 30 minut denně věnujete rychlejší chůzi nebo 40 minut třikrát týdně zvýšíte svou tepovou frekvenci (abyste se zadýchali, ale ještě zvládli mluvit) čímkoliv, co vás baví.  

Zákaz kouření

Negativní účinky kouření na zdraví jsou více než prokazatelné. Jedna jediná cigareta obsahuje několik tisíc škodlivých látek. Kouření přispívá ke vzniku závislosti na tabáku a řady vážných nemocí, jako je rakovina nebo plicní onemocnění. Navíc se kuřákům rychleji tvoří vrásky a stárne kůže. Pozor si dejte i na pasivní kouření.

Alkohol ano, ale s mírou

Pokud je zdravý životní styl vaší vysněnou metou, omezte alkohol, co nejvíce to půjde. Alkohol způsobuje poškození jater a dehydrataci a zhoršuje psychické problémy. Navíc obsahuje spoustu kalorií, takže pokud se snažíte zhubnout, alkoholické nápoje úplně vynechejte. Jinak vám ale sklenička vína nebo piva jednou za týden neuškodí.

Zvládání stresu

V ideálním případě by se člověk se stresem neměl potýkat vůbec. Bohužel úplně ho odstranit ze života nejde. Vystresovaný člověk má sklon se přejídat, ve větší míře holdovat alkoholu i cigaretám nebo se hádat se svým okolím. Proto je důležité naučit se ho zvládat

Čas pro sebe

Duševní pohoda se často promítne i do správného fungování těla. Udělejte si čas pro sebe a travte ho podle svého uvážení – se svými blízkými, rodinou a přáteli, na procházce s mazlíčkem nebo u knížky. Relax a odpočinek rozhodně nepodceňujte.

Tipy, jak začít se zdravým životním stylem

Změnit návyky od základů je náročné, proto postupujte malými krůčky. Nevzdávejte to a vytrvejte. Změňte své zvyky a udělejte z nových pravidel rutinu.

  • Jezte pravidelně po menších porcích.
  • Choďte co nejvíc pěšky. Místo výtahu použijte schody, jednu tramvajovou zastávku dojděte po svých. Sportovní aktivity vybírejte podle toho, co vás baví.
  • Nakupujte po jídle s předem sepsaným nákupním seznamem. Sladkosti a jiné nezdravé potraviny se pak v košíku neobjeví.
  • Při odvykání kouření využijte doplňky, které zmírňují abstinenční příznaky. Nebojte se konzultace s lékařem a zjistěte si, jestli vaše zdravotní pojišťovna neposkytuje příspěvek na přípravky k odvykání kouření. A pak si představte, čím si uděláte radost za ušetřené peníze.
  • Vařte si do krabiček. Chutná a zdravá jídla se dají vykouzlit do 30 minut. Když si předem jídlo nachystáte, rozhodně ho nevyhodíte.
  • Pro lepší spánek místnost vyvětrejte a zatemněte. Choďte spát ve stejnou dobu a půlhodinku před ulehnutím nekoukejte na televizi ani do počítače nebo mobilu.
  • Odstraňte ze svého života negativní lidi, kteří vás stojí energii a stahují ke dnu.
  • Relaxujte a věnujte se svým koníčkům.
  • Mějte se rádi a važte si sami sebe. Říkejte NE všemu, co pro vás není dobré. Nebojte se, co si druzí pomyslí.

Žena balancuje na dřevěném plotu.

Důležitá je rovnováha

Dodržovat zásady zdravého životního stylu může být těžké – skloubit rodinný život s prací, časem pro sebe a k tomu ještě zdravě žít. Všechny oblasti vašeho života se prolínají a vzájemně ovlivňují. Když v jedné z nich nebudete spokojení, projeví se to také v jiné. Pomocí drobných změn najděte rovnováhu a uvidíte, že budete v životě spokojenější.