Produktyimg Menu

Co je mikrobiom a jaký má vliv na psychickou pohodu

Střeva komunikují s mozkem

Mozek a střeva spojuje bloudivý nerv, což je nejdelší nerv v těle, který propojuje mozek se spoustou důležitých orgánů napříč celým tělem. Spojení mezi mozkem a střevem tedy není nijak překvapivé. Je známo, že střevo obsahuje podobné množství nervových buněk, jako třeba mícha. Proto se někdy střevu přezdívá druhý mozek.

Bakterie slouží jako poslíčci

Bylo zjištěno, že různé druhy bakterií plní různé funkce. Některé bakterie se podílejí na zpracování určitých látek – například štěpí polysacharidy na enzymy, které v lidském organismu chybějí. Další produkují tělu prospěšné mastné kyseliny, provádějí syntézu vitaminů K a B a jiné fungují jako neurotransmiteryposlíčci signálů mezi nervovými buňkami. Přenášejí důležité informace na trase střevo a mozek.

Jak to funguje v mikrobiomu

Tito bakteriální poslíčci jsou součástí mikrobiomu, bakteriálního společenstva ve střevě, které čítá neuvěřitelných 100 bilionů bakterií. Ale aktivní je vždy jen část společenstva a to ta, které poskytujete odpovídající výživu. Jinými slovy množství a (ne)aktivita různých druhů bakterií závisí na tom, co jíte – na kvalitě tráveniny.

Pokud dlouhodobě jíte nevhodné potraviny, rozhodíte si bakteriální rovnováhu a způsobíte aktivaci a přemnožení nežádoucích bakterií a naopak úhyn těch prospěšných, což může způsobit zdravotní problémy a změny nálady a psychického rozpoložení.

Zjistilo se, že 60 % pacientů se zažívacími potížemi má psychické problémy. Dnes je již prokázán přímý vztah mezi jídlem, náladou a duševním rozpoložením. Na stopu vědce přivedlo zjištění, že střevní mikrobiom jedinců trpících psychickými nemocemi je odlišný od mikrobiomu ve střevech zdravých jedinců.

Upravte si střevní mikrobiom

Úprava mikrobiomu není složitá (zlepšení kvality střevní tráveniny), ale trvá asi ¾ roku. Základem je úprava jídelníčku. Jezte luštěniny, mají mnoho bílkovin a vlákniny, kterou potřebují ke své výživě žádoucí mikroorganismy. Vyzkoušejte třeba naklíčené mungo nebo čočku. Na vlákninu jsou bohaté také celozrnné obilniny.

Jezte výrobky se zakysanou mléčnou kulturou - jogurty, acidofilní mléka, kyšky, kefíry a jejich alternativy. Skvělou volbou je také kysané zelí a kvašená zelenina, jako je třeba pickles nebo kimchi. Jednou týdně si připravte také vývar z hovězího žebra.

Více se o působení mikrobiomu na lidské zdraví dozvíte v dalším článku.


Zdroj: Talkshow MUDr. Ireny Salingerové "ZDRAVÍ pro 3. tisíciletí s Terapeutickým centrem Agnesia. JAK SI UDRŽET DOBROU NÁLADU. Štěstí spočívá ve střevech"