Produktyimg Menu

Pohankové vločky a lupínky: výroba a využití v kuchyni

Proč pohanku zařadit do jídelníčku

Pohanka obsahuje velké množství rutinu, vitaminu, který zvyšuje pružnost cév. To je k nezaplacení u hemoroidů, křečových žil, popraskaných žilek, ale i při častém krvácení z nosu. Pohanka patří mezi pseudoobiloviny a neobsahuje lepek, stejně jako amarant nebo quinoa, a hodí se proto při bezlepkových dietách. 

Více se o účincích rutinu dozvíte v dalším článku.

Seznamte se základními surovinami z pohanky

Neloupaná pohanková semínka jsou ve své původní podobě tmavě hnědá, mají tvrdou slupku. V takovém stavu jsou nepoživatelná, ale využijete je k nakličování nebo třeba k výrobě krmiva pro ptactvo

Pohankové kroupy

Poté co se zrna zbaví tvrdé slupky (termicky nebo mechanicky), vzniká loupaná pohanka neboli kroupy. Pohankové slupky se hodí jako náplň do vyhřívacích polštářků a matrací nebo k přípravě čaje bohatého na rutin. 

Pohankové lupínky a vločky 

Oloupaná zrna (kroupy) slouží jako základní surovina pro další zpracování. Z krup se napařováním a lisováním zrn vyrábí také bezlepkové pohankové vločky. Pokud se speciálně upraví, vznikají z nich křupavé pohankové lupínky

Nutričně bohatší variantou jsou pak klíčené pohankové lupínky Semix, které vyrábíme z naklíčených zrn. Ta se pyšní větším množstvím vlákniny, lepší stravitelností a výživovými hodnotami než nenaklíčená zrna. 

Pohanková kaše, lámanka a mouka

Když se zrna (kroupy) nalámou na menší kousky, jedná se o pohanku lámanku a z ní se vyrábí pod vysokým tlakem a teplotou různé druhy pohankové kaše, které jsou díky tepelné úpravě připraveny k okamžité konzumaci. Po namletí krup najemno vzniká pohanková mouka.

Pohanky

Zařaďte pohanku do jídelníčku aneb recepty z pohanky

Pohankové kroupy i lámanku si jednoduše můžete představit jako rýži a používat je ve všech receptech, kam se vám hodí rýže. Pohanková mouka najde využití všude tam kde ta klasická pšeničná. Pohankové kaše, vločky a lupínky využijete k přípravě rychlých a nutričně vyvážených snídaní. Dají se upravit jak naslano, tak nasladko. 

Recept: pohanková kaše nasladko 

Hledáte vynikající recept na bezlepkové pohankové vločky nasladko? Pak vsaďte na nestárnoucí trojici chutí: pekanové ořechy, skořice a jablko

Do misky nasypte 4 lžíce instantní pohankové kaše. Zalijte 150 mililitry horké vody, přikryjte a nechejte 5 minut odstát. Pak si nastrouhejte jablko, posekejte ořechy a přidejte ke kaši. Směs poprašte skořicí. Pokud si potrpíte na sladké, zakápněte vše medem.

Recept: pohanková kaše naslano se špenátem

Pohanková kaše naslano? Ano, pohanka skvěle ladí se sýry, vejci, uzeninami, ale i se zeleninou. Pokud chcete vydatnou snídani, která vás zasytí na celé dopoledne, spojte pohanku, vejce, špenát a žampiony. Skvěle funguje také kombinace cibulky, slaniny a brynzy

K přípravě potřebujete: 4 lžíce pohankových lupínků, 2 lžíce oleje, 3 hrsti čerstvých špenátových listů, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 3 větší žampióny, 50 g balkánského sýra, sůl a čerstvě namletý pepř.

Základ pohankové kaše na slano připravíte stejně jako v předchozím receptu. Pak si na pánvi osmahnete na troše oleje nebo na másle nadrobno nakrájenou cibulku. Až zesklovatí, přihoďte nasekané žampiony a česnek a restujte je doměkka. Těsně před koncem vmíchejte špenátové listy a směs opepřete. Následně obsah pánve přidejte ke kaši a posypejte ho balkánským sýrem.

Načerpejte inspiraci aneb recepty z klíčené pohanky

Nových receptů a inspirace v kuchyni není nikdy dost, a proto se podívejte na recepty z naklíčené pohanky. Vyzkoušejte pohankové lívanečky, polévku nebo křupavé cookies.