Produktyimg Menu

Znáte rutin? Zvyšuje elasticitu cév a likviduje volné radikály, seznamte se

Pohanka s obsahem rutinu

Rutin, známý také pod názvem vitamin P, pomáhá v boji s hemoroidykřečovými žilami a omezuje krvácení z dásní a z nosu. Zlepšuje také pružnost cévních stěn a omezuje jejich lámání, díky tomu se v cévách neukládá tolik škodlivého LDL cholesterolu. Rutin podporuje imunitní systém a má také antioxidační účinky, což v praxi znamená, že likviduje volné kyslíkové radikály, to ho řadí do skupiny protirakovinných látek. 

Jaké potraviny obsahují rutin

Pohanka je pro Středoevropany nejbohatším a zároveň nejpřirozenějším zdrojem rutinu. Nejvíc se ho nachází v květech, stoncích a listech pohanky. Semena ho sice obsahují méně, ale na druhou stranu snáze seženete kilo pohankových semen než kilo květů. Pro srovnání: 100 g semen obsahuje asi 20 mg a 100 g květů přibližně 200 až 400 mg rutinu.

Pohanka neobsahuje lepek a dá se připravit jak naslano, tak nasladko. Na trhu najdete několik typů pohanky určené k dalšímu zpracování:

  • mechanicky loupaná pohanka zvaná lámanka, která má světle zelená semena,

  • termicky loupaná pohanka, jejíž semena mají nahnědlou barvu,

  • neloupaná pohanka je chráněna tvrdou a nestravitelnou slupkou a používá se k nakličování.

Dobrým zdrojem flavonoidů a rutinu jsou také drobné plody, k nimž patří třeba šípky, třešně, maliny, borůvky, jahody, ostružiny, višně a rybíz. Ze zeleniny obsahuje nejvíc rutinu artyčok.

Využití pohanky v kuchyni

Loupaná pohanka se hodí jako příloha k masu i k pečené zelenině, dá se přidat do polévky, můžete z ní připravit pohankové rizoto a v Polsku ji servírují jako přílohu ke guláši. Kromě slaných variací si ji můžete dopřát i nasladko třeba ve formě pohankové kaše.

Pokud vás pohanka zaujala, prohlédněte si nabídku Semix Pluso, která nabízí pohanku v různých formách. Vyzkoušejte pohankové lupínkynaklíčenou pohanku nebo si skočte do pekařství Sezam pro pečivo Pohánek.