Produktyimg Menu

Jak na zdravé pečení chleba v domácí pekárně

Chystáte se začít s pečením domácího chleba, ale nevíte jak na to? Základem jsou kvalitní suroviny, které zajistí, že bude pečivo opravdu zdravé. Zásadní krok představuje výměna bílé mouky za tu celozrnnou. Máte také možnost využít připravené směsi na pečení. Vyzkoušejte třeba náš semínkový chleba nebo luštěninový Čtyřklíček.

Vyplatí se péct domácí chleba?

Je to stejné jako u přípravy ostatních domácích jídel – získáte dokonalý přehled o složení. Pohlídáte si kvalitu vstupních surovin a pokud máte zvláštní požadavky na stravu, budete mít jistotu, že například semínkový chléb dokonale vyhoví vašim požadavkům. Navíc si čerstvý chleba vychutnáte, kdykoli na něj dostanete chuť.

Pokud budete používat domácí pekárnu, můžete si ji nastavit tak, abyste měli čerstvý chléb rovnou k snídani. Navíc vám pomůže s mícháním i hnětením různých těst.

Kvalitní suroviny jsou základ

Tradiční volbu představuje pšeničná mouka zaručující nadýchanou střídku s křupavou kůrkou. Skvělou alternativou je špaldová mouka, která se při pečení chová podobně jako ta pšeničná. Většinou se jedná o produkt ekologického zemědělství a není proto chemicky ošetřována. Pokud máte rádi hutný tmavý chléb, sáhněte po žitné mouce.

TIP: Čtyřklíček z nové řady PRO Planetu kromě pšeničné a špaldové, obsahuje také mouku ze čtyř druhů naklíčených luštěnin (cizrny, mungo fazolí, velkozrnné čočky a černých fazolí) – chléb je tak vydatným zdrojem proteinů a vlákniny.

Hledáte co nejzdravější variantu? Bílou mouku vyměňte za celozrnnou, která obsahuje všechny části zrna – jádro, klíček a otruby a je nutričně bohatší. Obsahuje více živin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Celiaci a lidé trpící intolerancí lepku ocení pohankovou, rýžovou, čirokovou nebo lněnou mouku.

Domácí chléb rostlinně

Do chlebové směsi se přidává droždí, které je obecně považované za veganskou surovinu, části strávníků ale může vadit, protože se jedná o živý organismus. Můžete ho nahradit speciálním veganským droždím. Nebo vyzkoušejte náš semínkový chléb, který je nejen bez droždí, ale také bez mouky a lepku. Do některých typů chlebových těst se přidává tuk, v tom případě zvolte variantu rostlinného oleje.

Domácí chleba uložený v ošatce.

Jak udělat domácí chleba

Nejjednodušeji přípravíte chleba v domácí pekárně, ale upečete ho i v troubě. Pokud s pečením teprve začínáte, vsaďte na recepty zkušenějších pekařek a pekařů. Jakmile zvládnete základ, můžete začít experimentovat a přidat třeba chia nebo lněná semínka. Zjistěte, proč jsou chia semínka tak oblíbená a jaké benefity v sobě skrývá len.

Chcete ušetřit trochu času? Vsaďte na směsi na pečení. Stačí přidat jen pár ingrediencí a máte hotovo. U Semix produktů navíc máte jistotu, že se vyrábí z kvalitních surovin a jsou pečlivě zpracované. Hodí se jak na pečení v domácí pekárně, tak i v troubě.

Recept na jednoduchý chléb ze špaldové mouky

Ingredience: 380 ml vlažné vody, 620 g špaldové mouky (ideálně celozrnné), 7 g sušeného droždí, 1 lžička soli, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce drceného lněného semínka

Postup:

  • Do nádoby z pekárny dejte vodu a olej, poté přidejte suché ingredience.
  • Nastavte program na celozrnný chléb se světlou kůrkou.
  • Po hnětení těsto zkontrolujte. Pokud by se vám zdálo příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
  • Do základního receptu je možné přidat další semínka, kmín, ořechy nebo třeba nastrouhanou mrkev, která hutnější těsto zvláční.
  • Zohledněte zkušenosti s vlastní domácí pekárnou, možná bude třeba jinak nastavit program nebo lehce upravit množství surovin, aby vám chléb vyhovoval.

Nejen chleba

Doma si můžete připravit jakékoliv pečivo a pomůže vám s tím i domácí pekárna, která kromě chleba zvládne třeba mazanec nebo buchty. Využijete ji také na hnětení těsta na pizzu nebo vánočku. Doporučujeme vyzkoušet naše bagety s quinoou.

Přinášíme osvědčené tipy na pečení domácího chleba

  • Pečlivě odvažte jednotlivé suroviny. Pokud používáte předpřipravené směsi na pečení, držte se návodu.
  • Kynutí je pro mnohé alchymie. Pohlídejte si, aby těsto nebylo málo ani moc vykynuté, jinak se nadýchaného bochníku chleba nedočkáte. Správně vykynuté těsto poznáte tak, že do něj prstem uděláte důlek, který se pomalu vrátí zpátky.
  • Nesnažte se ošidit hnětení. Těsto zpracovávejte, dokud nebude elastické a dokud se nepřestane lepit na prsty.
  • Během pečení neotvírejte dvířka trouby alespoň 20 minut, narušili byste proces pečení.
  • Často se vám stává, že máte střed chleba propadlý? Na vině je přílišné množství droždí nebo vody v těstě.
  • Chleba pečte tak akorát. Správně upečený chléb poznáte tak, že když zaklepete na jeho spodní stranu, ozve se dutý zvuk.
  • Po upečení nechte chleba zchladnout, než ho rozkrojíte, jinak se vám bude lepit na nůž.