Produktyimg Menu

Chia semínka a jejich blahodárné účinky

Chia semínka

Semena chia pochází z byliny nazývané Šalvěj hispánská, která se přirozeně vyskytuje v horských oblastech Střední Ameriky. Údajně již staří Aztékové a Mayové jedli malá semínka šalvěje a považovali je za důležitý zdroj energie. Poslední dobou se chia semena stala velmi oblíbenými a my si teď řekneme, proč je o ně takový zájem, jak je můžeme konzumovat a jaký mají vliv na naše tělo.

Výživové hodnoty chia semínek

Jeví se jako poklad mezi potravinami, proto se právem řadí mezi tzv. superpotraviny. Jsou nabité živinami a „strčí do kapsy“ kdejakou konvenční potravinu. Nutriční hodnoty chia semínek se odvíjejí od kvality půdy a klimatických podmínek, proto se můžeme setkat s mírně odlišnými hodnotami. Průměrně se ale pyšní těmito makroživinami na 100 g:

  • Energetická hodnota: 450-550 kcal
  • Bílkoviny: cca 20 g
  • Sacharidy: cca 35-45 g
  • Tuky: cca 30 g (z toho omega 3 15-20 g)

Chia semínka vynikají vysokým obsahem velmi dobře vstřebatelného vápníku, draslíku, železa, zinku, hořčíku, bóru, fosforu a vitamínů A, B, C, D, E, K a dalších mnoha živin, které jsou na tom obsahově mnohdy několikanásobně lépe než běžně uváděné zdroje. Např. obsah vápníku mají chia semínka až 5× vyšší než pasterizované mléko. S železem jsou na tom chia semínka až 3× lépe než špenát.

 

Pozitivní účinky chia semínek na naše tělo

Vnitřní hydratace těla – chia semínka na sebe dokáží navázat velké množství vody. Projevem této vlastnosti je jemný gel, který semínka vytvoří, když je přidáme do tekutiny. Takto nasáté vodou se dostanou až do střev, kde nás mohou rychle a efektivně hydratovat. Hodí se to zejména při sportu nebo psychickém vypětí.

Zpomalení procesu trávicích enzymů – tato výhoda je vhodná např. pro diabetiky, protože zpomalení trávení polysacharidů ovlivní hladinu cukru v krvi.

Stálý příjem zdravé energie – tajemství tkví v množství zdravých tuků, které naše tělo tráví pomaleji nežli cukry. Je proto velmi výhodné konzumovat je před nebo během sportu.

Přivádí pocit sytosti – díky hydrofilní vlastnosti se objem chia semínek několikrát zvětší. Pocit sytosti způsobuje také vysoký obsah vlákniny a již zmíněných zdravých tuků. To ocení hlavně lidé, kteří se snaží zhubnout a bojují s pocity hladu.

Protizánětlivé účinky – ty zajišťují obsažené antioxidanty, kterých je v chia semínkách opravdu hodně.

Vedlejší účinky chia semínek

Vedlejší účinky chia semínek nejsou nijak výrazné ani časté. Spíše se setkáváme s ojedinělými situacemi, kdy se může u lidí s alergií na jiná semínka (např. hořčičná, lněná apod.) objevit alergická reakce i na semínka chia.

Dále mohou některým citlivějším osobám chia semínka přivodit nadýmání. To se ale stává, pokud jich sníte nárazově vyšší množství, než se doporučuje.

Jak už jsme zmiňovali výše, tato potravina je velmi vhodná také pro diabetiky. Doporučujeme ale jejich konzumaci probrat s lékařem, protože mohou ovlivnit působení některých léků.

Jak konzumovat chia semínka?

Dají se jíst jen tak samotné, nemají žádnou výraznou chuť. Někomu mohou chutnat lehce po oříšcích. Pokud je ale budete jíst samotné, doporučujeme je zapíjet dostatečným množstvím vody.

Dále se běžně přidávají do nápojů, ovocných i zeleninových salátů, lívanců, také do jogurtu, k snídani si můžete připravit srdíčka s chia semínky. Nedávno se začaly přidávat i do pečiva nebo műsli tyčinek.

Velmi oblíbené jsou tzv. chia pudinky, kdy se chia přidají do nějaké tekutiny, např. do džusu nebo rostlinného mléka, a nechají „nabobtnat“. Tekutina hezky zhoustne a vytvoří se jemná konzistence připomínající pudink, který si podle své chuti dozdobíte a ochutíte.

Vegani často používají gel z chia semínek jako náhradu za vejce při domácím pečení.

Dávkování

Denní dávka chia semínek, ze které tělo efektivně využije obsah vápníku, dalších minerálů a vitamínů, představuje přibližně dvě lžíce. To znamená 15 až 25 g.

Chia semínka jsou vhodná pro těhotné a kojící matky, stejně tak i pro děti. Neobsahují lepek, tudíž si je mohou dopřát i lidé, kteří se lepku vyhýbají.

S konzumací chia určitě neváhejte. Vaše tělo bude jásat, když si je jednou za čas dáte. Tento výrazný nutriční pomocník vás může podpořit na cestě za zdravějším tělem i lepšími sportovními výkony.

Zařaďte do svého jídelníčku také lněná semínka. O jejich benefitech se dočtete v článku Lněná semínka – poklad plný živin.