Produktyimg Menu

Víte, co je protein?

Co jsou proteiny

Proteiny neboli bílkoviny jsou tvořeny aminokyselinami a patří k základním stavebním látkám v lidském těle. Mezi proteiny se řadí například keratin ve vlasech, hemoglobin v krvi, myosin ve svalech, kasein v mléce, ale i lepek v mouce.

Na co je dobrý protein

Bílkoviny jsou nositeli menšího množství energie než tuky a sacharidy a jsou nepostradatelné pro budování svalové hmoty a výživu kostí a šlach. Proto jsou proteiny tak často zmiňované v souvislosti s cvičením a hubnutím. Více se o vlivu proteinu na růst svalů dočtete v dalším článku.

Jak se liší rostlinné a živočišné proteiny

Proteiny najdete jak v rostlinných, tak v živočišných potravinách. Každý zdroj má své plusy, ale i minusy. Ideální je jejich kombinace.

Bílkoviny živočišného původu se pyšní vyšším obsahem mastných esenciálních kyselin než ty rostlinné, a jsou bližší potřebám lidského těla, proto se často označují jako plnohodnotné proteiny. Na druhou stranu však obsahují velké množství tuku a cholesterolu.

Rostlinné bílkoviny nemají pro lidské tělo tak dokonalé složení, schází v nich některé druhy aminokyselin, ale zase obsahují vlákninu a vitamíny.

Jaké množství proteinů jíst

U bílkovin rozhodně neplatí, že čím víc jich sníte, tím lépe. Jako ideální množství proteinů se doporučuje 0,8 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Pokud sportujete, můžete dávku navýšit na 1 až 1,5 g na 1 kg.

Co obsahuje proteiny

Mezi bílkoviny živočišného původu patří maso, vejce, mléčné produkty. K rostlinným zdrojům bílkovin se řadí například sója, náhražky masa (tempeh, robi), oves, quinoa, pohanka, semínka, oříšky, fazole, hrách, čočka a v neposlední řadě také klíčené produkty, jako jsou například pšeničné klíčky. Skvělým zdrojem jsou proteinové kaše a koktejly obsahujcí syrovátkový koncentrát, které stačí zalít vodou. Příprava vám zabere asi minutu a zasytí vás na dlouhou dobu.

Přečtěte si také o benefitech naklíčených semínek a přínosu luštěnin.