Produktyimg Menu

Oslavte Den dětí zdravým mlsáním

Dopřejte svým ratolestem Den dětí, na který jen tak nezapomenou, a oslavte ho s nimi. Nemusíte vymýšlet žádné velké akce – potěšíte je i drobností, třeba zdravým jedlým dárkem. Projděte si originální tipy na dárky ke Dni dětí, na kterých si prcci pochutnají, a inspirativní nápady, díky kterým si tento den užijí.

Kdy je den dětí

Mezinárodní den dětí se každoročně slaví 1. června. V některých zemích ale připadá na jiné datum a během roku existuje dokonce několik významných dnů věnovaných dětem. Je jím například Světový den dětí (20. listopadu) nebo Mezinárodní den mládeže (12. srpna).

Historie a vznik svátku je poměrně spletitý. Například v USA byla tato tradice zahájena už v roce 1857, kdy se druhou červnovou neděli sloužila v Massachusetts speciální mše za děti. V souvislosti s Tureckou válkou za nezávislost byl v zemi ustanoven 23. duben jako Den dětí, který Turci slaví dodnes. Dalším významným rokem byl rok 1925 (1. červen), kdy se konala ženevská Světová konference pro blaho dětí a festival dračích lodí v San Francisku, během kterého se poukázalo na fakt, že by se země měly více zabývat blahem dětí.

V roce 1949 Mezinárodní demokratická federace žen vyhlásila Den pro ochranu dětí v souvislosti s masovým zabíjením za druhé světové války. Den oslav byl stanovený na 1. červen = datum připomínající první konferenci zabývající se blahem dětí. Svátek se začal slavit rok po jeho vyhlášení ve více než 50 zemích světa.

Co se dává ke Dni dětí

Děti se tradičně obdarovávají nějakou drobností, nejčastěji v podobě sladkostí. Vsaďte na dobroty, které vaše ratolesti nejen potěší, ale zároveň si na nich pochutnají, a to bez konzervantů a přidaných „éček“.

Balíček pro děti. Dárkový balíček na Den dětí.

Dárkový balíček

Nakupte oblíbené dobroty vašeho prcka a sestavte mu jedlý dárek přímo na míru. Müsli tyčinky doplňte sušeným ovocem a oříšky a do balíčku přidejte také ovesný hrníček, z kterého si větší děti samy vykouzlí chutnou snídani nebo svačinku. Pokud nevíte, co do balíčku dát, poohlédněte se po hotovém. Dárkový balíček pro děti od Semixu v sobě skrývá samé zdravé dobroty.

TIP: Trpí děti nějakou potravinou alergií nebo bojují s diabetem? Potěšte je balíčkem bezlepkových produktů nebo výrobků bez cukru.

Vyrobeno s láskou

Vlastnoručně vyrobené dárky potěší každého, a co teprve, když se pozornost dá také sníst. Zamyslete se, co mají vaše děti nejraději, a připravte pro ně jedlý dárek, na kterém si pochutnají.

  • Začněte Den dětí zdravou snídaní. Připravte jednu z našich instantních kaší a vylepšete ji čerstvým nebo sušeným ovocem či extra porcí oříšků. Děti získají energii na celý den. Projděte si další tipy na zdravé snídaně pro děti a klidně je nechte posnídat výjimečně v posteli.
  • Oblíbené u dětí i dospělých jsou sušenky z ovesných vloček. Vezmete je s sebou na výlet nebo pohostíte návštěvníky na domácí dětské oslavě.
  • Také jste propadli trendu jedlých kytic? Vyrobte jednu i na Den dětí. Připravte si špejle, na které napíchnete ovoce, jako jsou jahody, hroznové víno nebo ananas. Můžete přidat i müsli srdíčka, ovesné štěstí ve tvaru čtyřlístku nebo i lízátka či bonbóny. Fantazii se meze nekladou, jedlou kytici vyrobíte takřka z čehokoliv, co se dá připevnit na špejli.

Zdravá snídaně pro děti.

Splněná přání

Dětem udělá radost i menší hračka, kterou si už delší dobu přejí. Dárek ke Dni dětí ale nemusí být vždycky hmotný, vsaďte také na zážitky. Zeptejte se dětí, kam by chtěly vyrazit nebo co by je potěšilo. Často to může být prodloužená večerka, návštěva u kamaráda nebo zhlédnutí nové pohádky v kině.

Jak oslavit Den dětí

Většina obcí nebo místních domů dětí a mládeže organizuje veřejné akce plné her a soutěží. S dětmi můžete vyrazit na výlet, například do jednoho z našich přírodních areálů, kde se seznámíte s rozmanitým rostlinstvem i živočichy a kde si užijete chvilku klidu v srdci přírody. Oblíbenou volbou u dětí i rodičů je také návštěva zoologické zahrady nebo netradiční prohlídka zámku či hradu. Pokud nevyjde počasí nebo se vám nechce nikam vyrážet, uspořádejte oslavu ke Dni dětí doma.