Produktyimg Menu

Tipy na zdravou snídani pro děti

V ranním shonu ale obvykle chybí fantazie, jaké jídlo podávat, navíc dětem, které často bývají dost vybíravé. Vyzkoušejte dobroty, které nachystáte den předem, nebo snídaně hotové jen za pár minut. Aby menší děti snídaně bavila, klidně je zapojte i do přípravy – mohou například ozdobit talíř kousky ovoce a zeleniny podle své fantazie.

Snídaně jako správný start do nového dne

Stále platí, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. I během noci tělo pracuje a ráno pak musí vyrovnat nedostatek energie. Nejenže ta hladovým dětem chybí, jsou také podráždění a nervózní, objevují se u nich výkyvy nálad a nedokážou se soustředit. Snídaně by měla tvořit 20–25 % celkového denního příjmu energie.

Jak by měla vypadat zdravá snídaně

Snídaně by měla obsahovat vyvážený přísun tuků, sacharidů a bílkovin. Ale pozor, rychlým cukrům se raději vyhněte. Nezapomeňte ani na vlákninu, ovoce a zeleninu. Pohlídejte také pitný režim své ratolesti – ke snídani je ideální hrnek neslazeného čaje nebo sklenice ovocné šťávy či vody.

6 tipů na snídani pro děti

Nápadů na snídaně pro děti není nikdy dost. Každé dítě je jiné, jednomu vyhovuje snídat každý den to samé, druhé vyžaduje neustálé změny. Nenuťte děti jíst něco, co jim nechutná. Místo toho zkuste společně přijít s kompromisem.

1. Vyzkoušejte Ovsánek do skleničky

Rychlý a zdravý tip na ,,rostlinný jogurt“. Jak jej připravit, abychom měli nutričně vyváženou svačinu?

Potřebujete:
1 balení Ovsánek Natural (160 g)
100 g čerstvého ovoce
1 lžička drcených chia semínek
1 lžička oříškového másla

Nutriční hodnota této svačinové skleničky:
energie: 1000 kJ/
tuky: 8 g
sacharidy: 29 g
bílkoviny: 9 g
vláknina: 8 g

2. Müsli patří ke snídaňovým stálicím

Müsli obsahuje řadu prospěšných látek – živiny, minerály a vitamíny. Je také zdrojem vlákniny a celkově působí pozitivně na lidské zdraví. A co je důležité, výborně nabíjí energií. Vybírejte z klíčeného, sypaného nebo zapékaného müsli.

Děti si pochutnají na müsli s mlékem, jogurtem nebo ovocnou šťávou. Zapékané müsli se dá jíst i „na sucho“ zakápnuté medem nebo javorovým sirupem.


3. Cereální kaši připravíte za pár minut

Zdravé cereální kaše představují na snídani skvělou volbu. Výborně zasytí a dodají energii na celé dopoledne. Mezi jejich další výhody patří rychlá a jednoduchá příprava – kaši stačí zalít horkou vodou nebo mlékem, zamíchat a nechat pár minut odstát. Barevná snídaně bude děti více bavit, nakrájejte jim proto do kaše kousky čerstvého ovoce. Přidejte také oříšky.

Z cereálních kaší si vybere každý. Ovesná kaše nikdy nezklame. Vyzkoušejte ale také vícezrnnou, pohankovou nebo rýžovou kaši, kterými potěšíte i malé celiaky.

Zdravá ovesná kaše pro děti.

Objevte kouzlo ovesné kaše připravené přes noc a ráno si pár minut přispěte.

4. Vyzkoušejte ovesný hrníček

Nestíháte na snídani upéct koláče nebo buchtu? Sáhněte po ovesném hrníčku, který máte připravený raz dva. Oblíbený mug cake jednoduše smícháte s vodou, dáte na 3 minuty do mikrovlnky a bábovka pro jednoho je hotová. Děti si na ní pochutnají ještě za tepla přímo z hrníčku, nebo ji můžou sníst i studenou vyklopenou na talíři.

Každé dítko si svou bábovku může dochutit podle svého – medovým přelivem, javorovým nebo rýžovým sirupem, zakysanou smetanou či šlehačkou posypanou nastrouhanou hořkou čokoládou, skořicí a nasekanými oříšky.

5. Zabodujte s domácím pečivem

Některé děti se ráno neobejdou bez slaného nebo sladkého pečiva. Dopřejte jim ho i bez zdlouhavého pečení. Díky směsím na pečení vykouzlíte makovník, oblíbený perník či domácí chléb, který bude výtečný třeba s tvarohovou pomazánkou. S předpřipravenou směsí ani palačinky nezaberou mnoho času.

6. Podlehněte novým trendům

Smoothie bowl neboli miska plná rozmixovaného ovoce je plná vitamínů, minerálů a vlákniny. Navíc krásně vypadá a děti jí neodolají. Směs ovoce vybírejte podle chuti (může být i mražené), přidejte jogurt a třeba i chia semínka. Rozmixovanou směs dejte do misky a přidejte kousky čerstvého ovoce.

Po vydatné snídani chutná svačinka

Nezapomeňte dětem přibalit zdravou svačinu. Do školy, na výlet nebo jen tak na chuť se skvěle hodí oblíbená müsli srdíčka, sladké mini müsli tyčinky nebo müsli tyčinky naslano.