Produktyimg Menu

Biopotraviny: módní trend, nebo zdravější stravování?

Výrobci potravin se často musí rozhodovat mezi cenou a kvalitou. Přitom platí jednoduché pravidlo – čím více budou lidé biopotraviny kupovat, tím dostupnější budou. Zjistěte, proč se vyplatí kupovat potraviny v biokvalitě, jaké musí splňovat podmínky a jak poznat ty nejkvalitnější.

Co jsou biopotraviny?

Jedná se o potraviny vyrobené z produkce splňující zásady ekologického zemědělství. Výrobci biopotravin prochází přísnou kontrolou a certifikačním procesem, musí splnit podmínky české i evropské legislativy nejen o jakosti surovin, ale i výrobních procesech. Abyste si byli jistí, že opravdu kupujete potraviny v biokvalitě, hledejte na obalech dvě speciální loga – tzv. bio zebru s nápisem Produkt ekologického zemědělství (české logo) nebo bio list (evropské značení).

Aby mohly být potraviny označené jako bio, musí alespoň 95 % jeho složek pocházet z ekologicky pěstovaných rostlin či chovaných zvířat.

Biopotraviny vs. bioprodukty

Mohlo by se zdát, že půjde o jedno a to samé, ale rozdíl tu přece jen je. Biopotraviny se vyrábí z bioproduktů. Bioprodukt tedy představuje surovinu ekologického zemědělství, biopotravina zpracovaný výrobek.

Ekologické zemědělství

Hlavním cílem ekologického zemědělství je snížit dopady zemědělské produkce na životní prostředí. Mezi hlavní zásady patří volný chov a humánní zacházení se zvířaty a pěstování plodin bez použití chemických látek, jako jsou pesticidy, herbicidy a umělá hnojiva.

Přečtěte si, jak se společnost Semix staví ke zpracování potravin a biokvalitě.

12 důvodů, proč jíst biopotraviny

  1. Jsou nutričně bohatší. Biopotraviny obsahují více vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších živin, jako jsou například omega 3 mastné kyseliny.
  2. Navíc také lépe chutnají, protože plodiny měly možnost přirozeně dozrát a zvířata se chovají v podmínkách blízkých jejich přirozenému prostředí.
  3. Nejsou geneticky modifikované.
  4. Zpracovávají se bez použití umělých barviv, sladidel, aromat, dochucovadel a konzervantů.
  5. Při produkci se nepoužívají žádné chemické látky, biopotraviny jsou tak nepochybně zdravější.
  6. Pěstováním plodin podle zásad ekologického zemědělství je zachována biodiverzita prostředí.
  7. Potraviny mají nižší obsah dusičnanů.
  8. Živočišné produkty neobsahují stopové látky antibiotik, hormonů ani jiných léčiv. Zvířatům v ekologickém chovu se podávají léčivé látky pouze v nutných případech a poté se musí dodržet doba, dokud se látky z organismu nevyplaví.
  9. Bio mléko má větší množství prospěšných tuků a vajíčka omega 3 mastných kyselin.
  10. Produkce biopotravin snižuje negativní dopady intenzivního zemědělství.
  11. Ekozemědělci jsou více kontrolováni, což zaručuje vyšší standard jejich produktů.
  12. U biopotravin nehrozí nebezpečný obsah těžkých kovů.



Které potraviny se vyplatí koupit v biokvalitě

Obecně platí 3 základní pravidla:

  • dávat přednost potravinám v biokvalitě,
  • sáhnout raději po lokálních produktech místo po dovážených,
  • jíst čerstvé potraviny místo polotovarů.

Ne vše seženete v biokvalitě a není to ani zcela nutné. Přesto existují potraviny, u kterých si jakost pohlídejte, jsou totiž procesem výroby a distribuce více zatížené.

Celozrnné potraviny

Využívání pesticidů v zemědělství patří mezi běžnou praxi. Insekticidy, fungicidy a herbicidy i syntetická hnojiva mohou ulpívat na povrchu zrna, proto celozrnné výrobky volte vždy v biokvalitě. A netýká se to pouze pečiva. Naše bio vločky a lupínky využijete například na přípravu vlastní cereálních směsí. Nedáme dopustit na bio ovesné, pohankové a špaldové lupínky, které jsou plné vlákniny.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina, zejména jablka, okurky, hrozny, brambory, jahody a papriky patří mezi nejvíce chemicky ošetřované plodiny. I po umytí chemikálie v určité míře zůstávají. Vsaďte proto na biokvalitu – nemusíte se pak bát použít citrónovou nebo pomerančovou kůru při pečení. Navíc biozelenina i bioovoce obsahují více vitamínů, bioaktivních látek a antioxidantů.

Živočišné výrobky

Kvalitu byste měli pohlídat zejména u masa, mléčných výrobků a vajíček. Potravinám z ekologického chovu se ty produkované prostřednictvím intenzivního zemedělství nemůžou rovnat nejen co do množství živin, ale také chutí. Navíc máte jistotu, že se se zvířaty dobře zachází.

Uvažujete o bezmasé stravě? Zjistěte více o vegetariánství a omezte konzumaci živočišných produktů.

Módní výstřelek, nebo přirozené stravování?

Biopotraviny nejsou nic nového, v podstatě představují tradiční zdroj jídla. Až nástup intenzivního zemědělství, který je spojený s používáním syntetických chemických látek, změnil pohled na produkci potravin a zaměřil se na kvantitu, nikoliv na kvalitu. Nejedná se tedy o alternativní způsob života ani nový trend, ale návrat k původnímu přirozenému způsobu stravování.

Největším mínusem biopotravin je patrně jejich cena, která je vyšší než u běžných výrobků. Produkce je náročnější a dražší, což se promítne i do výsledné ceny produktu. Pokud ale lidé začnou biopotraviny více nakupovat, stanou se dostupnějšími a levnějšími.