Produktyimg Menu

Zpátky do školy: tipy na zdravé svačiny pro děti

S novým školním rokem přichází i známá otázka: co ke svačině do školy, aby ji děti snědly a jídlo bylo zdravé. Vybírejte kvalitní suroviny ideálně v bio kvalitě a různě je kombinujte. Buďte nápadití a dejte prostor kreativitě – barevným svačinám plným hravých tvarů školáci neodolají. Přinášíme pár tipů na zdravé svačiny do školy.

Svačinu nevynechávejte

Na svačinu by se rozhodně nemělo zapomínat, a to platí nejen u dětí, ale i u dospělých. Nejen že školáci nebudou mít pocit hladu, ale syté děti se lépe soustředí, mají více energie, což se projeví na sportovních výkonech, a jen tak je nepřepadne únava. Děti nebývají ani tak často podrážděné. S chutnou domácí svačinou navíc školáci neutratí kapesné za nezdravé jídlo z automatů.


Aby zdravá svačina do školy byla opravdu zdravá

Zdravé svačinky pro děti musí být nutričně vyvážené, ovlivňují totiž růst a vývoj. Základ tvoří komplexní sacharidy, které najdete například v ovesných vločkách, žitném a celozrnném pečivu, luštěninách nebo netradičním kuskusu či quinoi. Významnou složku představují také bílkoviny, kromě masa a mléčných výrobků jsou oblíbeným zdrojem luštěniny. V jídle nesmí chybět ani nenasycené tuky obsažené v oříšcích, semínkách nebo avokádu.

Důležitou roli v jídelníčku hraje také ovoce a zelenina, která je zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Nezapomeňte ani na vhodné pití – ideálně zvolte vodu, neslazený čaj nebo domácí šťávy.

Čemu se vyhnout

  • Sladkostem a jídlům s vysokým obsahem cukru
  • Nasyceným tukům
  • Polotovarům
  • Velkému množství soli
  • Slazeným limonádám

Inspirace: svačiny do školy, které dětem zachutnají

Svačina musí děti zaujmout na první pohled, vyhrajte si proto s prezentací. Hlavně mladší školáci ocení pestrobarevnou pochoutku. Buďte kreativní, vezměte si na pomoc vykrajovátka – díky hravým tvarům děti častokrát sní i zeleninu, kterou moc nemusí. Zkuste děti do přípravy zdravé svačiny do školy zapojit, budou se těšit na to, co si samy nachystaly.

TIP: Pořiďte dětem praktický svačinový box s oddělenými přihrádkami. Každý kousek bude mít své místo a třeba pečivo pak nenavlhne od zeleniny.

Vyzkoušejte Ovsánek

Skvělou alternativu jogurtu představuje Ovsáneknemléčný zakysaný výrobek z klíčeného ovsa. Je celozrnný, skvěle zasytí a má vysoký obsah vlákniny. Navíc neobsahuje lepek, laktózu ani konzervanty. Připravte ho do skleničky, přidejte oříšky, semínka, ovoce nebo oříškové máslo a obměňujte Ovsánek podle chuti.

Vyzkoušejte také celozrnný fermentovaný nápoj Ovsánek Drink. Oba produkty koupíte na rohlik.cz nebo se po nich poptejte v prodejnách zdravé výživy. Ovsánek seženete také v prodejnách Lidl a Ovsánek Drink v řetězcích Globus.

Blýskněte se zdravým burgerem

Chcete připravit svačinu do školy, která bude nejen zdravá, ale potěší děti tak, že se jí budou chlubit? Nachystejte jim do krabičky veganský burger. Potřebné množství směsi smícháte s vodou a olejem a placky máte do 5 minut osmažené. Vložte je do rozkrájených housek, přidejte rajče, salát a oblíbený dresink. Pokud to chcete mít vyladěné do posledního detailu, upečte také domácí housky. Ostatní děti budou vašemu školákovi závidět.

TIP: Stejně lákavé budou i plněné tortilly. Variant existuje nespočet, řiďte se tím, co má vaše dítě rádo. Tortillové placky namažte krémovým sýrem, na který položte šunku a sýr. Nebo tortillu naplňte omeletou s baby špenátem.


Vsaďte na domácí chléb

Zdravé a chutné sendviče představují klasiku, která se neomrzí. Připravte je z čerstvého domácího chleba – díky Semix směsím na pečení si ho upečete kdykoliv. Na výběr máte z luštěninového Čtyřklíčku nebo semínkového chleba. Obložte je šunkou, sýrem nebo namažte oblíbenou pomazánkou. K tomu přidejte také zeleninu.

Nebojte se experimentovat a připravte sendviče nasladko. Vyzkoušejte třeba kombinaci:

  • tvarohu a malin
  • arašídového másla a banánu
  • mandlového másla a borůvek
  • arašídového másla a jablek se špetkou skořice

Připravte školákům ovesnou kaši do skleničky

Ovesná kaše je skvělou volbou nejen na snídani, ale i jako zdravá svačinka. Dodá potřebnou energii a nadlouho zasytí. Ovesnou kaši připravíte přes noc – do skleničky nasypte ovesné vločky, zalijte mlékem nebo vodou a přidejte ovoce, oříšky a semínka. Kaše jde připravit také naslano, stačí přidat krémový sýr a ovoce nahradit zeleninou.

Zabalte ke svačině zdravé snacky

Přibalte ke svačině müsli srdíčka, která zaženou chuť nejen o krátké přestávce. Vybírejte z mnoha příchutí, oblíbený je kokos nebo čokoláda, ale v nabídce najdete také müsli srdíčka s lískovými nebo pekanovými oříšky a javorovým sirupem nebo s višněmi. Školáci ocení také mini müsli tyčinky plné ovoce. A jelikož jsou bezlepkové pochutnají si na nich také celiaci. Pokud vaše děti nepatří mezi milovníky sladkého, vybavte je slanými mini müsli tyčinkami.

TIP: Nejen na cestu školy se díky praktickému obalu hodí špaldový müsli snack 2GO s čokoládou.

Připravte si pro školáky i něco speciálního. V den písemky nebo ústního zkoušení je překvapte Ovesným štěstím – malými kousky tvarovaného müsli z klíčeného ovsa s čokoládou a datlemi v podobě čtyřlístku. A pokud jim u testu přece jen štěstí nepřinese, po jeho konzumaci se jim alespoň zlepší nálada.

Nezapomeňte na sladkou tečku

I mlsání může být zdravé. Navíc školáky u svačiny nějaká dobrota určitě potěší. Z ovesných vloček upečete chutné sušenky nebo ovesné tyčinky. Připravíte je tak, že smícháte vločky s kefírem, oříšky a sušeným ovocem. Směsí můžete vyplnit formičky nebo ji rozetřít na plech a po upečení nakrájet. Vaše děti si na nich jistě pochutnají i se spolužáky.