Produktyimg Menu

U cereálií se zaměřte na vlákninu. Je užitečná nejen při hubnutí

Vláknina je klíčová pro průchod potravy naším trávicím traktem a tělo ji může získat pouze z rostlinných zdrojů. Je jednou z nejdůležitějších složek přítomných v produktech, které vyrábíme - většina z nich obsahuje ve 100 g 1/3 doporučené denní dávky.

Naše cereálie jsou vyráběny unikátním procesem šetrného tepelného opracování, při kterém zůstávají v zrnu zachovány všechny jeho nejhodnotnější látky. Konečná podoba cereálií SEMIX Zdravý život je tak pro zažívací ústrojí lépe stravitelná než tepelně neopracovaná obilovina.

O obsah vlákniny ve stravě je třeba se začít zajímat dříve, než nás začnou s přibývajícím věkem trápit zácpy

Vláknina napomáhá trávení, snižuje riziko nádorových onemocnění střev, což je s ohledem na nárůst rakoviny tlustého střeva v ČR stále diskutovanějším tématem, a působí i jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a obezity. Pokud se u dospělého člověka pohybuje doporučené denní množství vlákniny okolo 30 g, přičemž hrubá vláknina (nerozpustná) by měla nad jemnou (rozpustnou) převažovat v poměru 2:1, pak u dítěte jde o výpočet z rovnice věk dítěte + 5 g = doporučená denní dávka. V nejnovějších doporučeních Evropské gastroenterologické společnosti se však o těchto množstvích hovoří jako o minimálních. Nejvýznamnějším zdrojem vlákniny jsou celozrnné výrobky, luštěniny, zelenina a ovoce, ale protože dětem do 10-12 let věku nepodáváme celozrnné výrobky pravidelně, bývá u těchto dětí nejčastějším zdrojem vlákniny tepelně upravená zelenina a ovoce. 

Obecně rozlišujeme vlákninu rozpustnou a nerozpustnou, ale aby nám oba dva druhy pomáhaly, potřebují k tomu dostatek tekutin. Rozpustná vláknina na sebe lépe váže vodu a hodně bobtná, takže se po ní cítíme být nasyceni. Nerozpustnou vlákninu lze zase využít jako zdroj energie. Kromě toho zvětšuje objem obsahu potravy ve střevě a ta pak prochází naším trávicím traktem rychleji. Ocení to především tlusté střevo, protože odpadní látky vzniklé trávicím procesem ho v takovém případě opouštějí rychleji. 

Potraviny s obsahem rozpustné vlákniny: luštěniny, len, oves, ječmen, žito, ovoce (hlavně jablka a banány), bobulovité ovoce (hlavně maliny), zelenina (hlavně kořenová a brokolice), brambory.

Potraviny s obsahem nerozpustné vlákniny: celozrnné potraviny (ideálně s obsahem slupek), len, otruby, ořechy a semena, zelenina (hlavně zelené fazolky, květák, cuketa, celer, slupky rajčat).

Výborným zdrojem vlákniny a zároveň prověřeným lékem na zácpu je sušené ovoce. Zvláště sušené meruňky, fíky či švestky dodají našemu tělu oba druhy vlákniny, ovšem pozor na hygienu! Jakékoli jiné sušené ovoce než vlastní výroby konzumujte teprve po jeho opláchnutí - kupované bývá sířené.

Vyzkoušejte například Celozrnné pšeničné lupínky natural s obsahem vlákniny 12 g ve 100 g výrobkunebo jakýkoli jiný skutečně celozrnný výrobek, nejlépe z kategorií Křupavé vločkySypané müsli či Kaše. U všech si můžete být jisti vysokým podílem obsažené vlákniny.