Produktyimg Menu

Tajemství zdravé stravy – vyhněte se civilizačním chorobám

Cukrovka, problémy spojené s vysokým obsahem cholesterolu v krvi, hemoroidy a další nemoci jsou v současné společnosti naprosto běžným jevem. Mnohým z nich ale můžeme předcházet správnou a vyváženou stravou a dostatkem pohybu. Jak a čím se v rámci prevence vhodně stravovat?

Vsaďte na cereálie bez cukru

Diabetes 2. typu je onemocněním, kterým trpí především lidé s nadváhou nebo obezitou. Lidé trpící obezitou musí snižovat svou tělesnou hmotnost, aby zabránili vzniku tohoto onemocnění. Obezita, ale také nedostatek pohybu, nepravidelnost ve stravování a nadměrný stres vedou ke zvýšené hladině cukru v krvi a projevu diabetu. Odborníci radí věnovat se vhodným fyzickým aktivitám a důležitá je také pestrá a pravidelná strava. Spíše než o nutnosti jíst šestkrát denně hovoří některé moderní studie o důležitosti načasování jídel s příjmem vlákniny v dopoledních a časně odpoledních hodinách. V jídelníčku by nemělo chybět ovoce, zelenina nebo cereálie, které neobsahují téměř žádný cukr a představují tak zdravý způsob, jak si každý den připravit výživnou a chutnou snídani/svačinu. Z pohankových, ječných, jáhlových a dalších druhů lupínků nachystáte takovou zdravou cereální směs poměrně rychle, a když ji dochutíte čerstvým ovocem nebo oříšky, jíte nejen zdravě, ale i chutně.

Přimějte cholesterol, aby zůstal na požadované hladině

K civilizačním chorobám patří také kardiovaskulární onemocnění, která mohou být mimo jiné způsobena vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Cholesterol se ukládá do stěn cév, které přestávají být pružné. Může dojít až k infarktu myokardu. S vysokým obsahem cholesterolu v krvi je tedy pravděpodobnější riziko srdečních chorob. Pokud trpíte zvýšeným cholesterolem v krvi, měli byste se zaměřit na svou váhu, hlídat si příjem tuků, jíst hodně ovoce a zeleniny a přijímat větší množství vlákniny. Místo živočišného tuku vyhledávejte spíše ten rostlinný a konzumujte ryby, které obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Na snížení cholesterolu v krvi působí také vláknina. Konzumací chia kaše dostanete do svého těla nejen dostatek vlákniny, ale také omega-3 mastné kyseliny. Stejně tak můžete do svého jídelníčku zařadit i jiné kaše bohaté na vlákninu, například jahodovou či banánovou s vysokým obsahem bílkovin.

Vyvarujte se hemoroidům dostatkem vlákniny 

Onemocněním, kterým trpí velké procento populace, jsou hemoroidy. Jedná se o zvětšené křečové žíly v konečníku způsobující krvácení. Jednou z hlavních příčin tohoto nepříjemného problému je sedavé zaměstnání, při kterém se městná krev v žilách v pánvi. K prevenci, ale také k léčbě hemeroidů je důležité konzumovat pestrou stravu obsahující vlákninu a také dodržovat pravidelný pitný režim. V jídelníčku by tak rozhodně neměly chybět kaše, které obsahují vysoký obsah vlákniny. Mezi ty nejvhodnější ovesné kaše, které jsou nejbohatší na betaglukany, tedy přírodní rozpustnou vlákninu.

Nezapomeňte, že pro zachování pevného zdraví je nutné dodržovat zásady zdravého životního stylu a konzumovat zdravou a vyváženou stravu. Budete se tak nejen lépe cítit, ale také si zdravou stravu oblíbíte natolik, že na ni nedáte dopustit. Začít můžete s kašemi nebo müsli.