Produktyimg Menu

Přichystejte si zdravé jídlo na cesty

Ať už se připravujete na dlouhou dovolenou v zahraničí, nebo se chystáte podnikat jednodenní výlety po okolí, musíte vyřešit, co si s sebou vezmete na svačinu. Vyhněte se fastfoodům a připravte si domácí jídlo na cesty. Poradíme vám, co zdravého a výživného si přichystat na cestu i jak vařit na dovolené.

Jídlo na výlety, celou dovolenou i na cestu

Nevíte, jaké jídlo s sebou vzít na cesty? Záleží na tom, kam se chystáte, jak dlouho cesta zabere a jestli si chcete připravit zdravé svačinky na celý pobyt. Pokud cestujete autem, máte to takřka bez problémů – díky autochladničce nebo termotašce si bez obav s sebou zabalíte mléčné výrobky, uzeniny i maso nebo jeho veganskou alternativu, třeba vegan karbanátek nebo burrito plněné veganským mletým masem. Naše veganské směsi jsou sušené, proto je s sebou můžete vzít i v případě, že nemáte chladničku.

Při cestě autobusem se vyhněte svačinám, které by se mohly rozmačkat. Pozor si dejte, pokud na dovolenou letíte letadlem. Vyhněte se tekutější stravě, v příručním zavazadle můžete mít dětskou výživu či speciální potraviny pro nemocné. Většina leteckých společností neumožňuje vozit potraviny, které se rychle kazí. Ideální jsou třeba sušené plody, oříšky nebo müsli tyčinky naslano i nasladko.

Tipy na jídlo na cesty

  • Z ovesných vloček připravíte ovesnou kaši, která se hodí jak na snídani, tak i za studena jako zdravá svačinka, když si kaši připravíte do sklenice přes noc. Můžete si upéct také jednoduché sušenky, které se nezkazí a vydrží vám i několik dní.
  • Stejně tak můžete využít směsi na pečení a zabalit si s sebou perník, makovník nebo bezlepkovou bábovku.
  • Ideální do autobusu i jako jídlo na výlet jsou například sendviče z celozrnného pečiva, vláčného Čtyřklíčku nebo semínkového chleba, se zeleninou nebo luštěninovou pomazánkou.
  • Oblíbené jsou také zapečené tousty. Vyhněte se ale majonéze, aby vám vydržely co nejdéle a nezkazily se.
  • Skvěle se hodí také tortilly nebo burrita. A pochutnají si jak vegetariáni, tak i milovníci masa. S veganskými alternativami představují tyto dva pokrmy vynikající vegetariánské jídlo na cesty.

Co vařit na dovolené

Rozhodli jste se, že si na dovolené budete vařit sami? Najděte si recepty, se kterými nestrávíte celý den v kuchyni. Z domova si přivezte trvanlivé potraviny, jako jsou těstoviny, rýže, luštěniny, konzervy či müsli. Pak se poohlédněte po lokálních surovinách. Příprava ovocného nebo zeleninového salátu, palačinek nebo rizota vám nezabere příliš času. Svá oblíbená jídla si doma také můžete zavařit a na dovolené je jenom ohřát. Nezapomeňte ale, že jste na dovolené a ochutnejte také místní speciality.

Celozrnný chléb čtyřklíček.

Pokud se vydáváte na trek do hor, všechno potřebné musíte mít sbalené v batohu. Nespoléhejte na horské chaty, které mohou být zavřené. Vsaďte na jídlo, které vám dodá potřebnou energii = ovesné vločky nebo oříšky. Vhodné jsou také naše veganské směsi PRO Planetu. Jsou sušené, proto se jen tak nezkazí. Navíc jsou lehké a nezaberou příliš místa. Nechte si místo v batohu také na nezbytné vybavení, jako je vařič, ešus a lžíce.

Hlavně zdravě a výživně

Ať už se rozhodnete pro cokoliv, rozhodně se vyhněte prázdným kaloriím, sice vám dodají energii, ale jinak žádný přínos nemají. Nevynechávejte ovoce a zeleninu – dodají vám potřebné minerály, vitamíny a vlákninu stejně jako luštěniny. Domácí jídlo na cesty je nejlepší volbou. Pokud si chcete usnadnit práci instantními jídly, pečlivě si prostudujte složení a zvolte ty nejkvalitnější.

Dostatečný pitný režim

Nezapomeňte dostatečně pít. Nejvhodnější volbou je obyčejná voda dochucená třeba mátou nebo citronem či čaj. Vyhýbejte se slazeným nápojům zejména těm bublinkovým – nejen že jsou nezdravé, ale nejsou ani příliš praktické a po otevření vám můžou vypěnit. Co se týká množství, počítejte minimálně s 2 l na osobu a den.

Plánování jako klíč k úspěchu

Dopředu si naplánujte, co budete jíst a pít, ať máte všeho dostatečné množství, ale zároveň nebudete mít příliš porcí navíc. Na jednodenní výlet si vystačíte se dvěma většími svačinami, ovocem nebo müsli tyčinkami. Pokud vás ale čeká dlouhá cesta, chcete konzumovat vlastní jídlo i během dovolené nebo máte dietní omezení, zabere vám příprava více času. Stravujte se pravidelně a stejně jako ve svém běžném režimu.