Produktyimg Menu

Pohanková kaše a její účinky na zdraví

Chladnější období roku je jako stvořené pro teplé snídaně. Oblíbenou zdravou a sytou volbou jsou různé druhy kaší. Chcete-li prohřát tělo, doplnit minerály a vitaminy a zároveň se vyhnout lepku, vyzkoušejte kaši z pohanky.

Pseudoobilovina od kočovníků z Asie

Pohanka získala svůj název podle pohanských nájezdníků, kteří její semena do Evropy přivezli. V Česku se pěstuje od 12. století a v minulosti byla oblíbená zejména mezi chudšími vrstvami. Dnes je však díky svému vysokému obsahu prospěšných látek vítaným prvkem v jídelníčku každého milovníka zdravé stravy. Kaši si můžete připravit z klasických pohankových loupaných krup, takzvané lámanky (tedy nalámaných krup), pohankových vloček a extrudované instantní kaše. A jaká jsou její hlavní pozitiva?

Ochrání vaše cévy

Jedním z hlavních benefitů konzumace pohanky je její vysoký obsah rutinu neboli vitaminu P. Je to rostlinný flavonoid, který pozitivně působí na pružnost cév a brání tak jejich popraskání. Zvýšeným příjmem rutinu tedy můžete předcházet křečovým žílám, hemeroidům, popraskaným žilkám nebo nadměrné krvácivosti, u žen tlumí příliš silnou menstruaci. Kromě toho posiluje imunitu a působí jako antioxidant.

Neobsahuje lepek

Pohanka je přirozeně bezlepková, což z ní dělá skvělou volbu pro lidi s celiakií nebo vysokou citlivostí na obiloviny. Nahrazení klasických obilovin pohankou může být prospěšné i lidem trpícím některými zažívacími poruchami, jako je syndrom prosakujícího střeva. Mimo to obsahuje až 14 gramů bílkovin a 12 různých aminokyselin na 100 gramů, což ocení vegetariáni a vegani.

Pomáhá s hubnutím

Vlivem vysokého obsahu vlákniny pohanka prodlužuje pocit sytosti, čímž pomáhá snížit celkový počet kalorií přijatých za den. Zejména pokud pohankovou kaši jíte hned ráno, eliminujete riziko přejídání nebo vlčího hladu během dne. Vláknina navíc zajišťuje správnou funkci střev.

Redukuje hladinu cukru v krvi

Nejen diabetici by si měli dát pozor na vysokou hladinu cukru v krvi. Ve srovnání s mnoha celozrnnými výrobky má tato pseudoobilovina velmi nízký glykemický index – to znamená, že obsažené sacharidy jsou do krevního oběhu uvolňovány postupně, čímž poskytují tělu stálý přísun energie. Tím, že zabraňuje náhlému nárůstu hladiny cukru v krvi, pomáhá pohanka při léčbě cukrovky a může zlepšovat inzulínovou rezistenci.

Pečuje o vaše srdce

Rutin obsažený v pohance pomáhá předcházet zánětům a snižuje hladinu LDL neboli špatného cholesterolu. Obě tyto funkce jsou klíčové pro udržení zdraví srdce. Podle průzkumů funguje konzumace rutinu také jako prevence před některými druhy rakoviny.

A nejpádnější argument pro konzumaci pohankové kaše k snídani? Skvěle nastartuje váš metabolismus a dodá vám energii na všechny úkoly, které vás přes den čekají. Přidejte do ní oblíbené ovoce s oříšky a získáte vyváženou a chutnou snídani s pozitivními účinky na zdraví, po které nepřiberete ani vás nebude honit mlsná.