Produktyimg Menu

10 tipů na zdravé jedlé dárky

Koupenými dárky potěšíte a překvapíte, ale vlastnoručně vyrobenými, navíc takovými, na kterých si obdarovaný i pochutná, uděláte o to větší radost. Zdravé jedlé dárky se hodí nejen na Vánoce, ale také na narozeniny, k svátku nebo k výročí. Přinášíme vám tipy na jedlé dárky, které každý ocení.

Výroba jedlých dárků nemusí být náročná

Bojíte se, že vám výroba jedlých dárků zabere příliš času? Některé jistě vyžadují delší dobu přípravy, ale rozhodně ne všechny. Vybrali jsme pro vás tipy na jedlé dárky, které přichystáte i během několika minut.

TIP: Pokud hledáte něco na poslední chvíli, poohlédněte se po našich dárkových balíčcích. Najdete zde zdravý adventní kalendář i mikulášský balíček a třeba balením bezlepkových produktů potěšíte nejen celiaky.

Domácí granola

Stejně jako müsli i granola představuje oblíbenou volbu na snídani. Ta kupovaná však často obsahuje velké množství přidaného cukru. Vyrobte si doma zdravější variantu.

Ingredience: 400 g ovesných vloček, 100 g kešu oříšků, 100 g vlašských ořechů, 2 lžíce slunečnicových semínek, 50 g kokosových plátků, 100 g brusinek, 50 g rozinek, 3 lžíce medu, 3 lžíce kokosového oleje, koření podle chuti (skořice, vanilka apod.).

Postup:

  • Předehřejte troubu na 160 ℃
  • Všechny suroviny vsypte do mísy a pořádně promíchejte
  • Plech vyložte pečicím papírem a směs na něj přesypte
  • Pečte zhruba 30 minut a občas promíchejte
  • Studenou granolu uchovávejte v uzavíratelné nádobě, vydrží přibližně měsíc

TIP: Dodejte granole nádech Vánoc a přidejte do směsi perníkové koření a citrónovou kůru.

Snídaňové müsli

Pokud se vám nechce nic zapékat, přichystejte cereální snídaňovou směs ze sypaného müsli. Přidejte k němu sušené ovoce, oříšky nebo kousky hořké čokolády a získáte další zdravý jedlý dárek připravený během chvilky.

Zdravou instantní kaši doplňte extra porcí oříšků a sušeného ovoce.

Zdravé instantní kaše

Instantní kaše patří mezi oblíbené snídaně, protože jsou připravené během několika minut. Nachystejte vlastní podle osobních preferencí. Stačí smíchat vločky a lupínky (ovesné, špaldové, pšeničné, pohankové), sušené mléko, lyofilizované ovoce, semínka a ořechy a všechno dát do sklenice. Nebo vytvořte dárkový balíček z našich Semix cereálních kaší.

Slané krekry

Slané krekry se hodí nejen jako dárek, ale také jako zdravá svačinka či pohoštění pro návštěvy.

Ingredience: 150 g ovesných vloček, 150 g celozrnné špaldové mouky, 75 g slunečnicového oleje, 80 g mandlí, 20 g lněného semínka, mák/dýňová semínka, 180 g vody, sůl.

Příprava:

  • V mixéru rozmixujte vločky, mouku, sůl, mandle a lněné semínko
  • Přesypte do misky, přidejte vodu, olej a mák nebo dýňová semínka. Vypracujte v těsto. Bude se lepit, ale mouku nepřidávejte
  • Nechte těsto 20 minut odpočinout a mezitím předehřejte troubu na 200 ℃
  • Plech 35 × 35 cm vyložte pečícím papírem, který lehce potřete olejem. Vložte na něj těsto, přikryjte dalším pečícím papírem a vyválejte přes celý plech
  • Rádýlkem rozkrájejte na obdélníčky a pečte dozlatova zhruba 10–15 minut, podle trouby

Směs na pečení

A co takhle DIY dárek? Nachystejte do sklenice potřebné suroviny spolu s receptem, podle kterého si obdarovaný připraví dobrotu, jakmile dostane chuť. Můžete zvolit naše předpřipravené směsi na pečení nebo si vytvořit vlastní, třeba na sušenky. Jednotlivé složky směsi rozhodně nepromíchávejte, efektněji vypadají vrstvy jednotlivých surovin. Obdarovaný pak přidá jen „mokré“ suroviny.

Připravte si domácí müsli tyčinky.

Müsli tyčinky

Objevte jednoduchý recept na zdravé müsli tyčinky, které připravíte v sušičce.

Ingredience: 2 hrnky sušených datlí, 1 hrnek rozinek/brusinek, 1 hrnek ovesných vloček, 6 lžic kokosového oleje, 5 lžic strouhaného kokosu, 2 lžíce chia semínek, 2 lžíce kakaa (podle chuti můžete přidat i oříšky)

Postup:

  • Datle a rozinky přes noc namočte, aby se vám s nimi lépe pracovalo. Sceďte je a rozmixujte
  • Smíchejte je s ostatními surovinami v hutnou hmotu, kterou rozetřete na plech vyložený pečícím papírem
  • Sušte 8 hodin při 42 ℃ a poté rozkrájejte na obdélníčky nebo jiné tvary, fantazii se meze nekladou
  • Sušte další 4 hodiny

5 závěrečných tipů na jedlé dárky

  • Oříšky či zázvor s citrónem v medu
  • Veganský parmazán z kešu oříšků, droždí a česneku
  • Směs na luštěninovou polévku či horkou čokoládu
  • Exotické koření, například egyptská směs dukkah z pistácií, lískových a vlašských ořechů, sezamových semínek, koriandru, fenyklu a římského kmínu
  • Domácí likéry, pečené čaje nebo marmelády

Nezapomeňte na prezentaci

Při balení popusťte uzdu fantazii a kreativitě. Vezměte si k ruce pytlíčky, dózy a sklenice, které doplňte ozdobným provázkem či stužkou. Sklenici popište fixem nebo vyrobte vlastní etiketu. Přidejte i snítku levandule či jiné větvičky.