Produktyimg Menu

Život bez laktózy – žádný problém

Život bez laktózy

Netřeba zoufat! Dnešní trh nabízí mnoho alternativních výrobků, které mléko nahradí. Jejich obliba vzrůstá, protože si na nich i výborně pochutnáte. Pojďte se na ně podívat.

Intolerance laktózy versus alergie na mléko

Nesnášenlivost mléka a mléčných výrobků způsobují intolerance laktózy a alergie na mléčnou bílkovinu. 

Alergie na mléčnou bílkovinu kravského mléka se projevuje převážně u kojenců, zejména při přechodu na umělou výživu. Ve většině případů vymizí do tří let věku dítěte. Ovšem pokud s vámi zůstane až do dospělosti, znamená to stopku pro všechny výrobky z kravského mléka. Nicméně alternativou jsou výrobky z ovčího či kozího mléka.

Oproti tomu intolerance laktózy je vrozená metabolická porucha štěpení mléčného cukru (laktózy) v tenkém střevě. Díky nepřítomnosti enzymu laktázy, který má na starosti štěpení mléčného cukru na jednoduché cukry, tenké střevo nedokáže laktózu zpracovat a tělo se s ní pak těžce potýká. Mezi příznaky nesnášenlivosti laktózy patří průjem, pocit plnosti, bolest břicha, podráždění kůže, opruzeniny či nadýmání.

V případě této diagnózy musíte být obezřetní zejména na všechny typické produkty, jako kravské mléko, smetana, jogurty či kefíry. Nicméně mezi potraviny na první pohled bezpečné, přesto skrývající mléko patří také instantní sypké směsi, koláče, zákusky, pečivo, tatarka, zmrzlina či čokoláda. Zvýšené opatrnosti a usilovnému čtení etiket se při nakupování zkrátka nevyhnete.

Chutné alternativy

Výrobky bezpečné při bezlaktózové dietě nesou označení „bezmléčný“, „lactose free“, případně „vhodné pro vegany“. Zaručeně na ně narazíte ve specializovaných prodejnách zdravé výživy. Na zdravou výživu už dnes běžně narazíte i ve velkých supermarketech. Skutečně je z čeho vybírat!

Klasické mléko snadno nahradíte rostlinou alternativou. Nejběžnější a nejznámější sójové ovšem není zdaleka to nejchutnější. Vyzkoušet můžete rýžové, ovesné, z lískových oříšků. Mezi lahůdky patří mandlové či kokosové. Tyto výrobky se stávají trendem ve stravování a sáhnou po nich i vegani, kteří nepijí kravské mléko z etických důvodů.

Rostlinná mléka se dají zakoupit nejen v tekuté podobě, vyrábí se i sušená. Zpravidla bývají levnější a déle vydrží. Přece jen, prášek se vám na rozdíl od tekutého výrobku tak rychle nezkazí. Pokud nedáte dopustit na domácí výrobu, neváhejte se pustit ani do mandlového či makového mléka sami. Není to nic těžkého. Sója jako taková hraje mezi těmito výrobky prim. Vyrábí se z ní nejenom mléko, ale i jogurty, párky i salámy. Nabídka je tedy široká a vybere si skutečně každý. 

Rozloučit se nemusíte ani s dobrotami jako dorty, pizza či se sýrem nebo palačinkami. Bez obav si můžete dopřát i laskominy a zdravé mlsání. Veškeré nepřípustné ingredience lze již nahradit rostlinnou, případně veganskou variantou. Internet přetéká zajímavými recepty, které čekají, až je vyzkoušíte a zamilujete si je. Život bez mléka a laktózy není k vzteku, je to příležitost stát se gurmánem!