Produktyimg Menu

Zdravá snídaně

Ovesná kaše s borůvkami

Snídaně je velmi důležitá pro příjem energie po spánku. Po probuzení si dopřejme vydatnou a vyváženou snídani, která „nakopne“ tělo po nočním odpočinku. Jídlo bychom si měli vychutnat, jíst v klidu a v pohodě. Snídani by rozhodně neměli vynechávat děti a dospívající, protože snídaně a celkově zdravá strava pozitivně ovlivňuje jejich chování, soustředění a školní výsledky.

Co by měla obsahovat zdravá snídaně?

Zdravá snídaně by měla splňovat několik kritérií – měla by obsahovat dostatek energie a živin, měla by se skládat z bílkovin, sacharidů a tuků, tím pádem by měla obsahovat dostatek vlákniny. Sacharidy najdeme například v kvalitním kváskovém žitném pečivu či v různých vločkách, tuky v kvalitním másle, oleji, oříšcích a semínkách a bílkoviny ve vejcích, luštěninách, mléčných a masných výrobcích.

Tipy na zdravé snídaně

Zdravá snídaně může mít podobu tzv. „na slano“ a obsahovat celou škálu potravin, jako jsou celozrnné pečivo, šunka, sýr, tvaroh doplněný o zeleninu. Nebo „na sladko“, kdy volíme například müsli s jogurtem či mlékem, různé vločky, kaše a ovoce.

Křupavé lupínky

Cereálie s jogurtem a nakrájeným ovocem jsou velmi oblíbenou snídaní dětí. Tato chutná pochoutka se dá připravit na desítky způsobů. Zvolit můžete například jogurt či tvaroh, banán a křupavé lupínky z naší nabídky.

Müsli a kaše

Při přípravě snídaně můžete vyzkoušet také ochucené müsli. Opět máte na výběr z pestré škály příchutí a variant – od müsli, ovocné müsli nebo zapékané müsli. Kromě křupavého potěšení si můžete dopřát také kaše, buď bez příchutě, nebo rovnou ochucené.

K pití jsou vhodné neslazené čaje, čistá voda nebo voda s citrónem či jiným ovocem/zeleninou. Vyzkoušet můžete také zeleninové freshe.

Ukázky zdravé snídaně

  • müsli s bílým jogurtem, pramenitá voda či neslazený čaj (ovocný, bylinný)
  • vajíčka se zeleninou, celozrnné pečivo, tvaroh s ovocem, pramenitá voda či neslazený čaj (ovocný, bylinný)
  • celozrnný chléb se šunkou, sýrem a zeleninou, pramenitá voda či neslazený čaj (ovocný, bylinný)
  • ovesná kaše (případně pohanková, rýžová, jáhlová) s oříšky a ovocem, pramenitá voda či neslazený čaj (ovocný, bylinný)