Produktyimg Menu

Zásoby potravin? V nejisté době téměř nutnost

Zásoby potravin

Víte o tom, že německá vláda v minulém roce doporučila svým občanům vytvářet zásoby jídla a pití alespoň na deset dní pro případ katastrofy? Nebo že ve Švýcarsku si všichni občané drží zásoby trvanlivých potravin, protože jsou k tomu vedeni historickou zkušeností? Občané České republiky jsou, jak se zdá, nad věcí.

Co by měly obsahovat strategické zásoby potravin

Nemusíme se sice hned obávat třetí světové války, ale distribuci potravin ke spotřebitelům může klidně znemožnit živelná pohroma nebo dlouhodobý výpadek proudu (tzv. blackout). V takovém případě se jakékoliv zásoby potravin budou hodit. Vybírejte ty, které jsou opravdu dlouho trvanlivé a nepodléhají zkáze, jsou skladné a lehké.

Snadná příprava je důležitá

Důležitá je také jejich příprava – čím je jednodušší, tím lépe. Mít po ruce byste měli obilné produkty, rýži, luštěniny, ořechy, ale také olej, brambory nebo zeleninu. Stejně tak je dobré být předzásobeni balenou pitnou vodou nebo trvanlivým mlékem. Skvělým řešením jsou instantní kaše. Nejen, že vám dlouho vydrží, ale navíc vám jejich příprava zabere pouhých pár minut. Zároveň vás zasytí, instantní kaše jsou totiž plné obilovin a vlákniny. Potřebujete k nim pouze trochu vody nebo mléka.

Stejně tak si vystačíte s lupínkyovesnými, pšeničnými, pohankovými, ječnými nebo jáhlovými. Pohankové lupínky a jáhlové vločky jsou vhodné také pro celiaky, protože neobsahují lepek. Alergici by si tedy měli vybírat právě tyto výrobky. Lupínky můžete konzumovat samostatně nebo si z nich připravit chutný pokrm. Vynikajícím zdrojem živin jsou také naklíčená semínka. Přečtěte si o jejich výživových hodnotách.

Rychle z nich uvaříte sladké i slané kaše, stačí mít kromě lupínků také různé ořechy a semínka, konzervy s broskvemi, meruňkami, jahodami nebo dalším ovocem, sušené ovoce jako rozinky či brusinky. Takto upravené ovoce vám vydrží opravdu dlouho a použijete ho kdykoliv.

Stejně tak se vám budou na příjemné ochucení hodit domácí zavařené marmelády nebo med. Kromě lupínků a vloček se tedy zásobte také sušeným ovocem a různými ořechy, kakaem a kokosem. Všechny potraviny jsou nenáročné na skladování a zároveň vám dodají mnoho energie na celý den.

Tři jednoduché recepty, které si můžete rychle z lupínků připravit

Špaldové celozrnné lupínky s čokoládou a mlékem

60 g špaldových lupínků s čokoládou, 200 ml polotučného mléka, 100 g ovoce

Špaldové celozrnné lupínky nasypejte do misky, zalijte mlékem a nechte chvíli odstát. Přidejte ovoce - banány, meruňky nebo jahody - a podávejte.

Ovesné celozrnné lupínky

Budete potřebovat 70 g ovesných celozrnných lupínků a 250 ml ovesného mléka. Ovesné celozrnné lupínky nasypejte do misky, zalijte mlékem a nechejte chvíli ustát.

Jáhlová kaše naslano

Jáhlové vločky zalijte horkou vodou, přikryjte a nechte ustát. Podle chuti přidejte rajčata a další zeleninu, jako mrkev nebo hrášek, a osolte. Dle chuti můžete přidat kurkumu. Pokud budete myslet na zásobování dostatečně dopředu, nakrájejte si v letní zeleninové sezoně rajčata a mrkev na malé kousky a dejte je zamrazit. V případě potřeby je pak můžete kdykoliv použít.

TIP: Na delší dobu vás zasytí také potraviny s vysokým obsahem proteinů.