Produktyimg Menu

Proč zařadit oves do jídelníčku? Je to skrytý poklad zdravé výživy

Věděli jste, že výživový přínos konzumace ovsa je mnohem vyšší než v případě pšenice? 90 % potravin vyrobených z pšenice je z pšeničné mouky, která prošla mlýnským zpracováním a neobsahuje hodnotné obalové vrstvy s vlákninou a minerály, pouze škrobnatý střed obilky. Přečtěte si, jak svůj jídelníček obohatit o skutečně prospěšnou plodinu.

Ovesné vločky, nejznámější podoba ovsa

Oves je obilí z čeledi lipnicovitých, jako jediná obilovina, která tvoří obilky do květenství „lata“. Na pěstování není náročný, na zpracování po sklizni ano, ale výsledek stojí za to! Jistě znáte nejpopulárnější ovesný výrobek: ovesné vločky také jako výchozí surovinu pro další výrobu müsli, kaší a obecně snídaňových cereálií, které jsou bohatým zdrojem hodnotných látek.

Nutriční hodnota ovsa

Unikátnost nutriční hodnoty ovsa mezi jinými obilovinami spočívá zejména ve skladbě bílkovin a vyšším obsahu jejich složek – aminokyselin methioninu a lyzinu.

Přestože obsah tuku v něm je oproti běžným obilovinám vyšší, činí až 6 %, vyznačuje se oves vhodným poměrem nasycených a polynenasycených mastných kyselin a vysokým obsahem kyseliny linolové (omega-6).

Potřebujete snížit hladinu cholesterolu a riziko ischemické choroby srdeční? I v tom vám oves pomůže. V endospermu obilky se totiž nachází vysoký obsah rozpustné vlákniny zvané betaglukan, až 6,5 %.

V neposlední řadě oceníte také antioxidační působení ovsa a vysoký obsah vitaminu B1 v něm.

Oves jako základ moderního pojetí zdravé výživy

Dalo by se říct, že ovesné zrnko jako základ zdravé výživy příroda prostě předurčila. Jen si představte křehké a křupavé zapékané müsli nebo jemné a lahodné ovesné kaše. Skvělá chuť a různorodá konzistence je dalším bonusem ovesných výrobků.

Vláknina pro správné trávení

Význam ovsa je především v obsahu hodnotných látek, jako je vláknina, tolik důležitá složka výživy dětí, dospělých i seniorů. Má přímý vliv na průběh trávení a na zdraví trávicích cest. Obsah vlákniny ve stravě také podporuje růst správné střevní mikroflóry, vychytává škodlivé látky a napomáhá jejich vylučování z těla.

Oves a celiakie

Protože oves neobsahuje lepek typický pro pšenici, ječmen či žito, stává se adeptem na plodinu vhodnou pro výživu osob s celiakií. Pokud však patříte mezi celiaky nebo trpíte nesnášenlivostí lepku, vyvarujte se běžně dostupného ovsa. Ve značné míře totiž bývá kontaminován právě pšenicí, ječmenem nebo žitem.

Oves s deklarací bez lepku

Oves a ovesné potraviny s deklarací bez lepku musí splňovat maximální množství lepku dle vyhlášky, tj. do 20 mg lepku v 1 kg potraviny. Plodina pro tyto účely musí být pěstována a zpracována ve speciálním režimu, který zaručuje, že ke kontaminaci nemůže dojít.

Tak jako tak, pokud máte bezlepkovou dietu, konzumaci ovesných výrobků bez lepku přesto předem konzultujte se svým ošetřujícím lékařem.

Spolehněte se na bezlepkové výrobky naší značky. Společnost Semix Pluso jako první v České republice i ve střední Evropě vypěstovala a zpracovala oves v této kvalitě a uvedla na trh ovesné kaše bez lepku.