Produktyimg Menu

Výrobce zdravých cereálií Semix opustil palmový tuk

Český výrobce potravin Semix se rozhodl pro výměnu palmového tuku, přestože vlastní certifikát RSPO (Roundtable on sustainable palmoil). Vývoj receptur s novou směsí oleje trval téměř dva roky. Společnost Semix je dlouhodobě aktivní v ochraně přírody a životního prostředí.

Proč už palmový tuk nepoužíváme?

„Program RSPO měl garantovat udržitelné pěstování palmy olejné. Protože výsledky programu a certifikace jsou odbornou i laickou veřejností v posledních letech zpochybňovány, rozhodli jsme se pro přímočařejší řešení a palmový tuk již ve výrobě nebudeme vůbec využívat,“ vysvětluje ředitel společnosti Semix Kamil Lisal.

Stejná chuť a vlastnosti i bez palmového tuku

V současnosti neobsahuje palmový tuk již 90 % výrobků, zbytek sortimentu čeká náhrada do konce roku 2016 v závislosti na skladových zásobách obalů. Již nyní můžete bez palmového tuku koupit Müsli bez cukru, Sypané müsli, Zapékané müsli, BIO müsliKřupavé vločkyKašeBezlepkové potravinyChlebové směsi a další produkty. Symbolem "bez palmového tuku" jsou označeny všechny produkty, kterých se změna receptury týká. U ostatních produktů jsme palmový tuk buď nepoužívali, nebo se jedná o zbývajících 10 % výrobků s palmovým tukem (například müsli do ruky), jejichž skladové zásoby doprodáváme a již je nebudeme vyrábět.

Testy stability směsi kokosového a olivového oleje trvaly téměř dva roky

„Dosáhnout stejných parametrů kvality u nové směsi kokosového a olivového oleje bylo velmi náročné. Museli jsme zachovat stejnou chuť, křupavost a jemnost našich výrobků po celou dobu trvanlivosti,“ říká vedoucí vývoje společnosti Semix Vítězslav Hertel. Na vývoji nové tukové receptury Semix spolupracoval s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze.

Záleží nám na životním postředí i na zdravé stravě

Semix investoval do projektů ochrany přírody a životního prostředí několik milionů korun. Pečuje o několik přírodních areálů v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Cílem je obnova základních funkcí krajiny a podpora ohrožených a chráněných druhů organismů – ptáků, obojživelníků, bezobratlých živočichů a ryb. Konkrétní přínos představuje budování a udržování biotopů.

Společnost Semix byla založena v roce 1995. Zabývá se výrobou pekařských směsí, celozrnných cereálií a dalších zdravých produktů. Je největším zpracovatelem máku na tuzemském trhu. Má pobočky v Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Výrobky dodává do 32 zemí světa. V roce 2015 dosáhla tržeb více než 400 milionů korun a v současnosti zaměstnává 161 lidí.