Produktyimg Menu

Stres ze vsugerované "nedokonalosti" si vybírá daň i na linii. Buďte v klidu!

Ještě nemáte napečeno dvacet druhů cukroví, nakoupené dárky a kolem sebe sterilní předvánoční prostředí? Nepřipouštějte si to! Nikdo není dokonalý a po svátcích budete drobečky z vanilkových rohlíčků luxovat stejně znovu. I krátkodobý stres může negativně ovlivnit vaši váhu, protože v kombinaci s nedostatkem spánku vyvolává neodolatelnou chuť na sladké.

Jak zvládnout stres?

Aby tělo zvládlo stres a vyrobilo si hormon serotonin navozující lepší náladu, potřebuje zvýšit hladinu glukózy v krvi, takže o jednoduché cukry si za těchto okolností přímo říká. Mezi stresem a přísunem laskomin existuje přímá úměra: čím více se stresujete, tím více mozek v touze vyrobit si pořádný „uklidňovák“ prahne po sladkostech. Myslete ovšem na to, že přibližně 6 kousků cukroví se energeticky vyrovná jednomu normálnímu obědu. A pokud nechcete patřit k 60 % lidí, kteří o Vánocích přiberou v průměru 2 - 3 kg, buď všechny ty neodolatelné kuličky a rohlíčky nesmíte mít na očích, nebo musíte spořádaná lákadla kompenzovat pohybem. Každý, kdo si chce o Vánocích dopřávat, se musí hýbat.

Při průměrné vánoční večeři (rybí polévka, 200 g bramborového salátu, 150 g smaženého kapra, 10 ks vánočního cukroví a 2 deci bílého vína) přijmete až 6000 kJ, přičemž celá denní spotřeba energie je u průměrné osoby jen o 2400 kJ vyšší! Nemusíte se ale nezbytně nutně trápit v posilovně. Přijatou energii spálíte například při úklidu, kdy zapojujete až 80 % svalů a ve výsledku spálíte až 1500 kJ. Hodina sáňkování, při kterém si sice vychutnáváte především euforii z jízdy po sněhu dolů, ale které vás při výšlapu nahoru připraví o krásných 1400 kJ, se také počítá. Navíc si procvičíte nohy, kardiovaskulární systém a zádové i břišní svaly.

A k zahození není ani stejně vydatná hodina koulované nebo stavění sněhuláka. Pokud navíc přijmete i související fakt, že kouzlo zimních sportů se dá završit neméně důležitou relaxací, možná si díky přemožení ke sportu prvně v životě vychutnáte pocit slastného uvolnění v sauně, vířivce či při masáži. Anebo…

Ti, které ani hrozba pneumatik na břiše ke sportu nepřinutí, si mohou namísto klasického cukroví upéct zdravější - méně kalorické a s nižším glykemickým indexem. Bílý cukr nahradíte javorovým sirupem, melasou nebo alespoň cukrem třtinovým, bílou mouku vyměníte za celozrnnou a máslo za kvalitní rostlinný tuk. Chuť na sladké zaženete také čerstvým ovocem. Je mnohem méně kalorické a navíc tělu dodává vitamíny, vlákninu a potřebné minerální látky. Past na vánoční kila pak můžete nastražit i u slaného: do bramborového salátu dejte namísto majonézy jogurt a smaženého kapra vyměňte za grilovanou rybu. Hřešte s rozumem, myslete na rovnováhu příjem - výdej a uvidíte, že korunky připravené na o chlup větší povánoční džíny můžete po svátcích utratit i jinak. Na snídani si dejte třeba výborné lupínky či vločky.

Velký vliv na psychickou pohodu má také mikrobiom, který ovlivňujete tím, co jíte.

Jak se i bez posilovny zbavit nežádoucího energetického příjmu: 

Vylouskání 100 g ořechů: 200 - 300 kJ
Umývání a utírání nádobí, utírání prachu, žehlení: 420 - 800 kJ
Zametání a vytírání, věšení prádla: 780 - 1000 kJ
Mytí oken, vysávání: 1000 - 1500 kJ
Odklízení sněhu: 1300 - 2500 kJ

A jak s nežádoucím energetickým příjmem bojujete vy?