Produktyimg Menu

Přemýšlíte o tom, čím sladíte?

Člověk rozeznává čtyři základní chutě – sladkou, kyselou, slanou a hořkou. Co myslíte, která z nich je nejvyhledávanější? Samozřejmě od nepaměti ta sladká. Je totiž odměnou, drogou, dobrým začátkem i dobrým zakončením. Pokud si sladkou chuť rádi dopřáváte, zamyslete se nad jejím zdrojem.

Sladký start

Máte chuť na sladké hned po ránu? Hřešte s rozumem a tak, aby v jídle byly i složky, které vašemu tělu prospívají. Snídaňové cereálie jsou vyhledávanou skupinou pokrmů, ať už pro svou lahodnou chuť, cenné látky, nebo proto, že v nich, narozdíl od živočišných produktů, nenajdete cholesterol ani nasycené mastné kyseliny.

Zajímá vás, čím je sladký start dne prospěšný? Přečtěte si článek o sacharidech ve snídani.

Zdravý cukr?

Zdraví vyloženě prospěšný cukr bohužel neexistuje. Možná budete překvapeni, ale ani ten hnědý třtinový není o tolik lepší než obyčejný řepný cukr.

Pokud vás honí mlsná až příliš často a nedokážete se jí ubránit, přečtěte si článek o tom, jak žít (téměř) bez cukru.

Řepný cukr

Tzv. bílým cukrem v našich zeměpisných šířkách sladíme proto, že se u nás pěstuje cukrová řepa a konzumace takového cukru je pro nás tradiční a levnou záležitostí. Není až tak nebezpečný, jak se o něm říká, pokud netrpíte diabetem, jste zdraví a rádi si zasportujete.

Výroba probíhá tak, že se nařízkovaná řepa louhuje ve vodě při různých teplotách, přefiltrovaná šťáva se poté vaří, čímž se zahušťuje. Po důkladném vysušení vzniká krystalický cukr.

Třtinový cukr – sucanat

I třtinový cukr je stále jen sacharóza. Dokonce ani neplatí, že čím tmavší cukr je, tím je zdravější. Nenechte se nachytat karamelem barvenými krystaly třtinového cukru.

V našich cereáliích naleznete zvláštní druh třtinového cukru, tzv. sucanat. Sucanat je sušená šťáva z třtiny. Tento cukr s melasou obsahuje také zdraví prospěšné látky, např. minerály.

Sladidla

Pokud výrobek nesmí obsahovat sacharózu či jiný cukr, ale sladká chuť je vyžadována, vstupují do hry sladidla.

Tzv. náhradní sladidla se vyznačují vysokou sladivostí. Mohou být získávána z přírodních zdrojů, jak je tomu například u xylitolu, tedy březového cukru, který se vyskytuje v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Má až o 40 % nižší obsah kalorií než běžný cukr, je tedy vhodný i pro diabetiky. A dokonce nezpůsobuje zubní kaz.

Dalším sladidlem, se kterým se můžete setkat ve snídaňových cereáliích a kaších, je sukralóza. Vyrábí se z cukru a díky své vysoké sladivosti postačí nízké dávkování.

Vláknina

Vlákniny představují velmi širokou skupinu látek, mezi kterými se dají najít nasládlé druhy. V některých našich müsli narazíte na inulin. I přesto, že se jedná o rozpustnou vlákninu, lidský organismus ji nedokáže úplně rozložit. To však není na škodu, naopak. V těle totiž působí jako prebiotikum, potrava pro střevní mikroflóru.

Slazení s rozumem

Pokud si dopřáváte kostku cukru do kávičky a sem tam hřešíte sladkostmi, není třeba se hned hroutit strachy, že příliš sladíte. Důležité je však mít přehled nad množstvím cukru, který vaše tělo přijímá, a to nejen ve sladkostech, ale i tam, kde to není tolik patrné.

Kaše a cereálie si můžete kdykoliv trochu více přisladit, a proto nejprve vyzkoušejte takové, které v sobě cukru a sladidel nemají tolik, jako právě naše výrobky pod značkou Semix.