Produktyimg Menu

Sacharidy ve vaší snídani

Sacharidy by měly ve výživě zaujímat největší podíl, jsou ​klíčové pro správnou funkci mozku a svalů​. Posviťte si na svou snídani a zjistěte, zda představuje dostatečný zdroj potřebných sacharidů.

Snídaně jako základ

Pozor, není sacharid jako sacharid. Ideální variantu většinou představují​ komplexní sacharidy​, jejichž energie se ​uvolňuje postupně​. Když se nasnídáte vydatné kaše, cítíte energii celé dopoledne.

Rychlé cukry však úplně zatracovat nemusíte, zvlášť co se snídaně týče. Hladina glykogenu​ je ​po spánku ​totiž velice​ nízká​ a hrozí, že dojde k nežádoucímu ​odbourávání svalových bílkovin​.

Rychlé sacharidy

Za rychlé jsou považovány ty sacharidy, ze kterých se ​energie uvolní ​do krve takřka okamžitě​. Obecně lze říct, že během dne, kdy máte nízkou tělesnou aktivitu, je ​velký obsah rychlých sacharidů​ spíše na obtíž – nespotřebujete je a hrozí, že se vám ​uloží do tukových zásob​.

Nicméně ráno svůj organismus potřebujete nastartovat. K ​nejběžnějším cukrům​, které najdete ve snídaňových cereáliích, patří ​řepný a třtinový cukr​.

Řepný cukr

Řepný cukr se vyrábí z ​cukrové řepy​ (​Beta vulgaris) pěstované v Evropě, a proto se jedná o nejběžnější a zároveň nejlevnější sladidlo na starém kontinentu.​

Pokud netrpíte ​diabetem, jste aktivní a relativně zdraví, nemusí být řepný cukr vaším nepřítelem. Platí ale, že do kaší, müsli a dalších cereálií by měl být přidávaný jenom s mírou. Čím nižší obsah cukru mají, tím lépe​. Přisladit si je přece můžete vždycky.

Cukr třtinový

Třtinový cukr se získává z ​třtinovce cukrového​ (​Saccharum officinarum), který připomíná mohutnou trávu nebo dokonce bambus. Jeho stébla se zpracovávají lisováním a sladká šťáva se skládá převážně ze sacharózy a z malého množství fruktózy a glukózy. Najdete jej také ve zdravých svačinkách, jako jsou müsli sušenky nebo tyčinky.

Nahrazujete běžný bílý cukr hnědým, zdravějším? Možná vás překvapí dvě věci:

  • T​řtinový cukr není výrazně ​„zdravější“ než ten řepný​.​ Pořád se totiž jedná o sacharózu.
  • Rozhodně neplatí, že čím je cukr tmavší, tím je lepší​.​ Na trhu seženete​ i tmavé​, karamelem barvené, krystaly třtinového cukru.

Nejlepší variantou je, z nutričního hlediska, sušená šťáva zvaná sucanat. Skládá se z cukru a melasy, která obsahuje také ​vitaminy a minerály​, jako je ​vápník​, ​železo a sodík​. U ​cereálií​ slazených sucanatem máte jistotu, že tělu dodáte kromě sladké chuti i ​zdraví prospěšné látky.

Další sladidla

Tzv. umělá sladidla jsou ​náhražkou cukru​ u výrobků, kde je vyžadována sladká chuť, ale které zároveň nesmí obsahovat sacharózu nebo jiný cukr.​ Setkáte se s nimi především v nápojích, do snídaňových cereálií se nehodí. ​

Vhodnější variantou nejen pro cereálie je ​sukralóza vyrobená z cukru​. Je velice sladivá​ a přidává se v malém množství.​ K dalším kvalitním sladidlům patří​ xylitol neboli březový cukr​, který se v přírodě běžně vyskytuje, navíc nezpůsobuje zubní kaz.

Sladká vláknina

Také některé druhy vlákniny mají nasládlou chuť. Typickým příkladem je ​inulin​, rozpustná vláknina, kterou lidské tělo nedokáže rozložit, ale jen částečně rozštěpit. Vytvoří z ní gel ​zvyšující viskozitu střevního obsahu​ a zpomalující resorpci glukózy. Gel pak v těle působí jako​ prebiotikum, tedy potrava pro střevní mikroflóru.

Chutná snídaně

Pokud sháníte zdravé a chutné snídaňové kaše, müsli, lupínky nebo vločky, vyzkoušejte naši značku ​Semix. Nabízíme velký výběr cereálií i v ​bezlepkové variantě​.