Produktyimg Menu

Proč snídat sypané müsli?

Žena snídající musli s ovocem

Müsli patří mezi snídaňové stálice, které jsou obecně považovány za zdravé, ale není müsli jako müsli. Různé druhy přípravy do značné míry ovlivňují jeho výživové vlastnosti. Zjistěte, které je pro vás nejlepší.

Ovesné vločky patří mezi superpotraviny

Od starověku lidé věděli o zdravotních přínosech ovesných vloček a běžně je zahrnovali do svých jídelníčků. A není divu. Při pravidelné konzumaci mohou ovesné vločky napomoci ke snížení vysokého tlaku či cholesterolu v krvi. Zároveň jsou bohaté na bílkoviny, aminokyseliny a vlákninu, tedy na látky, které jsou nezbytné pro tvorbu svalové hmoty a které podporují odstraňování toxinů z těla.

Ovesné vločky jsou zároveň důležitým zdrojem energie, zasytí vás na dlouhou dobu. Po snídani se budete cítit najedení až do oběda. Hodí se do jídelníčku, i když držíte redukční dietu.

Ovesné vločky obsahují řadu vitaminů (zejména vitamin B a K) a minerálních látek, které si tělo neumí samo vytvořit, a jsou důležitou součástí správného fungování lidského organismu.

Co je müsli

Slovo müsli pochází z němčiny a označuje pokrmy z obilovin. Základní varianta se skládá z tepelně neupravených ovesných vloček. Aby bylo müsli chuťově atraktivnější, začaly se vločky různě upravovat a ochucovat. Vzniklo tak zapékané, křupavé či sypané müsli smísené s oříšky, kakaem, sušeným ovocem a jinými ochucovadly.

Jaké müsli je nejzdravější

Zapékané i křupavé müsli se připravuje smažením nebo zapékáním. Je tedy jasné, že se při výrobě musí přidat tuk, aby müsli získalo na křupavosti, přičemž různí výrobci používají různé tuky. Nejlevější a technologicky nejvýhodnější je palmový tuk, který je i nejméně zdravý, protože obsahuje trans mastné kyseliny a nasycené mastné kyseliny.

Nejzdravější variantou je sypané müsli, které se vyrábí pražením bez tuku. Obiloviny získají příjemnou oříškovou chuť a křupavost a zároveň si zachovají živiny a vitaminy. Smícháním sypaného müsli se sušeným ovocem a ořechy vzniká ideální zdravá snídaně. Sypané müsli bez přidaného cukru, jen s přirozeným cukrem z použitých surovin, je ideálním startem do nového dne.

Inspirujte se, jak zařadit ovesné vločky do jídelníčku.