Produktyimg Menu

Restart pro vaše tělo aneb jak na jarní detox

Cítíte se neustále unavení a bez energie? Jaro je ideálním časem pro detoxikaci organismu. Jarní očista podpoří odplavení škodlivých látek z těla a nakopne metabolismus. Poradíme, jak a kdy s ní začít a na co se při detoxu zaměřit. Navíc se můžete nechat inspirovat vzorovým jídelníčkem pro jarní očistu.

Co je to detox těla

Detox neboli očista zbaví organismus škodlivých látek, které se do těla dostávají zvenčí nebo se v něm tvoří. Toxiny do lidského těla pronikají spolu s vdechovaným vzduchem, konzumací chemicky ošetřených nebo upravených potravin, používáním nevhodné kosmetiky a přípravků nebo nadměrným užíváním léků. Na hromadění škodlivých látek v těle se podílí také stres, nedostatek fyzické aktivity, spánku a další faktory.

Cílem detoxikace organismu je minimalizace množství toxinů a nastavení rovnováhy v těle, která přispěje ke zkvalitnění života a může snížit riziko vzniku zdravotních problémů.

Benefity očisty těla

  • Posílení imunitního systému
  • Zlepšení zažívání
  • Snížení únavy a problémů se spánkem
  • Zkvalitnění stavu pleti a vlasů
  • Odvodnění organismu
  • Zlepšení psychického stavu
  • Shození přebytečných kil

Kdy začít s jarní očistou?

V těle probíhá proces detoxikace automaticky. Organismus se přirozeně zbavuje škodlivin, i tak ale občas pocítíte potřebu očistu podpořit. Můžete s tím začít prakticky kdykoliv, ale naslouchejte svému tělu. Ideální čas je na přelomu ročních období, konkrétně mezi létem a podzimem a zejména mezi zimou a jarem. V zimě se méně hýbete, ukládáte si zásoby a celkově se jedná spíše o klidové období, kdy je nedostatek slunce. Proto se většinou po zimě cítíte více unavení a bez energie.

S jarní očistou začněte přibližně v březnu. Zohledněte počasí a moment, kdy se začne probouzet příroda. Ženám se častokrát doporučuje s detoxem začít s počátkem menstruace.

Jak na detox organismu

Jarní očista má mnoho podob a každému vyhovuje něco jiného. Než se pustíte do detoxu organismu, tělo na to postupně připravte, aby nezažilo šok. Pokud se potýkáte s nějakými zdravotními problémy, konzultujte s lékařem, jaká forma jarní očisty je pro vás vhodná. Obecně se detox nedoporučuje lidem se závažnými metabolickými onemocněními, jako je cukrovka nebo onemocnění štítné žlázy, ledvin, jater, chronické onemocnění srdce a oběhového systému nebo akutní infekční onemocnění.

Veganský karbanátek.

Odlehčený jídelníček

Základem jarní očisty je odlehčený jídelníček. Ale pozor, neznamená to, že máte hladovět. Nevynechávejte svačiny, ale místo polotovarů sáhněte po sušeném ovoci, oříškách nebo zdravých müsli tyčinkách. Bílé pečivo vyměňte za celozrnné a omezte konzumaci cukrovinek, průmyslově zpracovaných potravin, kávy a alkoholu. Na čas si odpusťte maso. Pokud se bez jeho chuti neobejdete, vyzkoušejte naše veganské alternativy masa. Zařaďte do jídelníčku více vlákniny v podobě čerstvé zeleniny a ovoce.

TIP: Zjistěte, jak vydržet půst bez masa nejen před Velikonocemi.

Nezapomeňte na superpotraviny, jako je například česnek, cibule, goji, chia semínka, zelený ječmen, chlorella nebo mák. Vsaďte také na klíčené produkty, které obsahují vysoké množství vitamínů, minerálů a bílkovin. Navíc jsou lépe stravitelné, takže tolik nezatěžují zažívání. Důležité je podpořit zdravý mikrobiom. Přečtěte si, o co jde a jaký má vliv na zdraví.

Pitný režim

Dodržujte dostatečný pitný režim. Nejlepší volbou je čistá voda, kterou případně můžete dochutit plátkem citrónu a lístky máty. Neuděláte chybu ani s bylinkovými čaji. Vhodný je zejména kopřivový, pampeliškový, přesličkový nebo ostropestřecový. Místo ovocného džusu sáhněte po zdravějším smoothie.

Fyzické aktivity

Během jarního detoxu se nedoporučuje zvýšená fyzická zátěž. Zvolte proto spíše pomalé procházky, pilates, jógu nebo strečink. Pohyb ale rozhodně nevynechávejte.

Relaxace

Dopřejte si dostatek času na odpočinek. Vyzkoušejte některou z relaxačních metod, která má pozitivní účinky na psychiku. Meditace a relaxační techniky vás naučí správně dýchat, čímž si zajistíte dostatečné okysličování tkání a vyhnete se tak například svalovým křečím.

Masáže a saunování

Odplavování odpadních látek z těla podporuje také saunování nebo koupele s mořskou solí, ovsem nebo rašelinou. K detoxikaci organismu a odvodnění přispívají i lymfatické masáže.

Jak dlouho dodržovat jarní detox

Stačí i pár dní. Pokud s očistnými kúrami teprve začínáte, postačí 3 dny. Jarní detox si naplánujte na víkend nebo si vezměte dovolenou. Ti, kteří již mají s detoxem organismu zkušenosti, obvykle jarní očistu dodržují 7–10 dní.

K běžnému stravování se vracejte postupně. Nesklouzněte ke špatným návykům a ideálně dodržujte zásady zdravého životní stylu po celý rok.

Žena drží sáček ovesné kaše, kterou si dá na snídani.

Vzorový jídelníček jarní očisty

Snídaně:

  • ovesná kaše s oříšky a sušeným ovocem nebo fermentované ovesné vločky (přes noc namočené ve vodě) s bílým jogurtem a čerstvým ovocem

Svačina:

Oběd:

Svačina:

Večeře:

  • zeleninový salát nebo pomazánka z červené řepy na celozrnném pečivu