Produktyimg Menu

Oříšky a jejich důležitost v životosprávě

Ještě stále je v mnoha z nás zažitá myšlenka, že po oříšcích se tloustne, a tak se jim mnoho lidí vyhýbá. Ve skutečnosti našemu zdraví velmi prospívají a při snaze zhubnout nám mohou být velkým pomocníkem. Jak to tedy s oříšky vlastně je?

Proč jíst ořechy?

Není ořech jako ořech, ale obecně se tato potravina pyšní poměrně velkým obsahem „zdravých“, tedy nenasycených tuků, bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Mezi nenasycené mastné kyseliny řadíme například omega-3 nebo omega-6 mastné kyseliny, které jsou pro organismus velmi důležité už při vývoji dítěte. Ořechy také pozitivně podporují činnost srdce.

Které oříšky jsou nejzdravější?

Každý ořech má své plus a tak bychom neměli jíst jen jeden druh v domnění, že do těla dostaneme vše, co oříšky nabízejí. Můžeme si ale vytipovat 5 TOP druhů oříšků, které je dobré zařazovat do jídelníčku pravidelně.

Vlašské ořechy

Asi každý ve svém okolí najde jeden ořešák, kde jako dítě sbíral a svačil tyto plody ještě nezralé. Vlašáky jsou výjimečným zdrojem mastných omega-3 kyselin, bílkovin, vitamínů skupiny B a spousty minerálních látek – železa, vápníku, hořčíku, zinku, fosforu, selenu nebo draslíku. Z ořechů je to nejvýznamnější antioxidant.

Mandle

Mandle má mezi ořechy také své nej. Má totiž nejvyšší obsah vlákniny, proto pozitivně působí na trávení. Mají výraznou chuť a skvěle chutnají třeba pražené. Další antioxidant plný zdravých tuků, vitamínu E a minerálních látek.

Kešu ořechy

Pokud máte náročný den jak fyzicky, tak psychicky, nachystejte si do kapsy hrst kešu oříšků. Pomůžou vám stresu odolat díky vysokému obsahu hořčíku, železa a zinku. Navíc jsou oproti jiným ořechům měkčí a vláčnější.

Lískové ořechy

Další plody, které jste možná v dětství sbírali. Lískové oříšky mají příjemnou chuť, obsahují nemalé množství mědi a manganu, ale také železa, hořčíku, vápníku a vitamínu E. Jsou velmi dobře stravitelné a pro větší množství kalorií jsou skvělým doplňkem energie při sportu.

Pistácie

Pistácie jsou naopak ořechy s nejmenším množstvím kalorií. Jsou výjimečné svou výraznou, ale lahodnou chutí, obsahem draslíku, železa, vitamínu E a B6. Říká se o nich, že zlepšují náladu. Většinou se konzumují mírně pražené, ale také se velmi solí, čemuž bychom se měli vyhnout a raději se poohlédnout ve speciálním obchodě po nesolených.

Mezi méně vyhledávané ořechy patří například para ořechy, makadamové ořechy nebo pekanové ořechy. Jsou jedny z nejdražších a nejvíce kalorických, proto jich stačí jen pár denně. Určitě je ale neodsouvejte stranou, např. para ořechy jsou skvělým zdrojem selenu! Pozor však na nadměrnou konzumaci para ořechů, která může vést až k otravě selenem. Je doporučováno sníst pouze 2 – 4 ks těchto ořechů denně.

Které ořechy jíst? Všechny! Co se týká druhů, nemusíte se nijak omezovat. Jen si hlídejte denní dávku, která se pohybuje okolo 30-50 g. Nutkavou chuť na sladké často způsobuje nedostatečný příjem bílkovin. Ořechy jsou ale na bílkoviny velmi bohaté, proto jsou skvělým prostředkem, jak se náhlým náletům na sladké vyhnout.

Poněvadž jsou oříšky velkým zdrojem energie, je efektivnější je konzumovat spíše dopoledne, kdy máme před sebou celý den. Nabízí se tedy možnost jíst ořechy na snídaní v müsli či v kaši, nebo si dát hrstku ořechů ke svačině společně s ovocem.

Vliv ořechů na naše zdraví

  • Nenasycené mastné kyseliny napomáhají správné činnosti srdce a snižují hladinu cholesterolu

  • Antioxidanty chrání tělo před buněčným poškozením

  • Vláknina podporuje správné trávení

  • Minerální látky podporují krvetvorbu, výstavbu nových tkání, metabolické pochody a jsou důležité pro vedení nervových vzruchů

  • Podle studie publikované v roce 2011 v magazínu Diabetes Care konzumace ořechů pomáhá udržovat hladinu glykemie a lipidů u lidí s diabetem II. typu

  • Obsažené vitamíny A, B, E posilují imunitu

Všechny tyto látky pohromadě předcházejí vzniku civilizačních chorob, předčasnému stárnutí, udržují naše tělo svěží a chrání naši paměť. Proto se nepřipravujte o tak vzácné plody přírody a užívejte si jejich chuť i blahodárných účinků.

Produkty Semix s oříšky

Kaše z klíčeného ovsa a quinoy oříšková bez lepku 65 g