Produktyimg Menu

Omega mastné kyseliny - odkud je získat a k čemu jsou dobré?

Ovesná kaše se lněným semínkem a omega 3 mastné kyseliny

Z hlediska celkového zdraví jsou důležité právě omega mastné kyseliny, kterých je více typů. My se zaměříme zejména na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Velký problém je, že konzumujeme příliš mnoho omega-6 mastných kyselin na úkor omega-3 mastných kyselin.

Co jsou omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 je soubor esenciálních mastných kyselin, z nichž je pro nás nejdůležitější zejména kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Omega-3 se od dalších mastných kyselin odlišují dvojitou vazbou mezi uhlíky na 3. a 4. místě, ale to už zacházíme do detailů. Můžete se také setkat se zkratkou PUFA omega-3.

Dokáže si tělo omega-3 vytvořit?

Bohužel ne. Lidský, ani žádný jiný organismus z říše savců si omega-3 mastné kyseliny nedokáže vyrobit sám. Umí je pouze uložit do zásob, což ale není zrovna to, co bychom chtěli. Je proto důležité si pravidelně dopřávat potraviny, které omega-3 obsahují, abychom zajistili stálou, ale přiměřenou hladinu těchto kyselin v těle.

Z čeho omega-3 získat?

Zdroje omega-3 mastných kyselin jsou v živočišné i rostlinné složce. Největší obsah EPA a DHA mají ryby, které žijí ve studených vodách. Jde zejména o ryby jako:

  • losos,

  • sleď,

  • sardinky,

  • makrela,

  • mořský pstruh nebo

  • tuňák

Vzhledem k vědecky prokázanému vysokému výskytu zdraví nebezpečných mikročástic plastu v útrobách mořských ryb jsou lepším zdrojem semínka nebo ořechy. Zejména:

  • lněná, chia či slunečnicová semínka

  • vlašské, pekanové, burské nebo makadamové ořechy

Výtěžek omega-3 je z ořechů lepší, ale tělo kyseliny EPA a DHA nezískává přímo, nýbrž přeměnou z kyseliny alfa-linolenové (ALA). Semínka nebo ořechy se konzumují buď přímo, mixované nebo se z nich vylisuje olej, který se používá ve studené kuchyni.

Jak působí omega-3 na lidské tělo?

Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin působí pozitivně při řadě problémů. Nejčastěji lidem pomáhá snižovat hladinu krevního tuku i tlaku. Zmenšuje riziko vzniku srdečních chorob, protože podporuje správnou činnost srdce. Pozitivní vliv má také na zrak a činnost mozku, který se z tuků převážně skládá.

Preventivně nebo až při existujících problémech si lidé oblíbili doplňovat mastné kyseliny pomocí rybího oleje v kapslích. Jde to ale i příjemněji. I v našem sortimentu najdete produkty s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin a snadno si z nich připravíte plnohodnotnou snídani nebo svačinu.

Co jsou omega-6 mastné kyseliny?

Mezi tyto kyseliny řadíme kyselinu linolovou, γ-linolenovou a arachidonovou. Tělo si omega-6 mastné kyseliny, až na kyselinu linolovou, dokáže samo syntetizovat. Kyselina linolová se takto řadí mezi esenciální mastné kyseliny.

Jak působí omega-6 na lidské tělo?

Omega-6 mastné kyseliny se v těle zapojují při tvorbě buněčných membrán. Nejvýznamnějším metabolitem kyseliny linolové je arachidonová mastná kyselina, která se zapojuje do tvorby důležitých tkáňových hormonů a také eikosanoidů, které ovlivňují vývoj buněk – jejich dělení a růst. Eikosanoidy jsou dále zodpovědné za tvorbu zánětů, pocit bolesti a srážlivost krve.

Z čeho omega-6 získat?

Zdrojem omega-6 mastných kyselin jsou různé oleje (slunečnicový, palmový, sójový, kokosový), ale také pochutiny, jako brambůrky a sladkosti.

Poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami

Výše uvedené zdroje obsahují jak omega-3, tak omega-6 mastné kyseliny. Důležitý je však poměr mezi nimi. Naši předci měli ještě více jak před sto lety tyto kyseliny zastoupeny v potravě v poměru 1:1, což lze považovat za ideální stav. V průběhu minulého století však došlo k nárůstu konzumace potravin bohatých na omega-6 mastné kyseliny a tím se tento poměr narušil. Především ve střední Evropě je nyní poměr mezi omega-3 mastnými kyselinami a omega-6 mastnými kyselinami 1:16. Oficiální výživové doporučení uvádí, že poměr mastných kyselin by měl být 3-5:1 ve prospěch omega-3 mastných kyselin.

Hlavním zdravotním důsledkem narušeného poměru mastných kyselin ve stravě je vyšší míra zánětlivých procesů v těle. Zatímco omega-6 mastné kyseliny podporují zánět, omega-3 mastné kyseliny proti němu bojují. Zánět v těle může být spouštěčem celé řady civilizačních chorob, jako je rakovina nebo různá srdeční onemocnění.     

Produkty z naší nabídky dodávající dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin:

Již namleté lněné semínko s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin se skvěle hodí do ranních kaší, ovocných salátů nebo do jogurtu.

Celá řada kaší z naší dílny je díky obsahu chia semínek také vhodným zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Přimět dítě sníst rybu nebo oříšky bývá někdy těžké. Skvělou svačinu představuje Snack 2GO, které mají děti moc rády.