Produktyimg Menu

Objevte kouzlo máku. Obsahuje vápník, vlákninu a hodí se i ke koupelím

Česká republika patří v porovnání se světem k nejvýznamnějším pěstitelům máku

V České republice se mák pěstuje nejen pro farmaceutické účely, ale především pro ty potravinářské. Proto má český mák zanedbatelnou hodnotu alkaloidů (morfinu, kodeinu, narkotinu, papaverinu) tedy látek, které jsou známé svými tišicími účinky. Ve světě mák setý neblaze proslul jako rostlina, ze které se vyrábí opium.


Pěstování máku je v České republice přísně kontrolováno. Český mák má povolených 20 mg morfinu na 1 kg, přičemž mletý mák SEMIX je hluboko pod touto normou. Podle posledního akreditovaného rozboru vyrábíme mák s obsahem pouze 0,5 m​g morfinu na 1 kg.

V SEMIXU jsme oddálili žluknutí máku

Maková semena jsou ceněna pro vysoký obsah vápníku. Na 100 g máku připadá přibližně 1400 mg vápníku. Kromě toho mák obsahuje hodně tuku, což znamená, že po namletí rychle žlukne a hořkne. A protože ne každý má doma mlýnek na mák, aby si ho namlel vždy podle potřeby. Vylepšili jsme na jeho zpracování.

V SEMIXu se zpracování máku věnujeme už od roku 1995 a z vlastních zkušeností víme, proč se mák tak rychle kazí. Za pomoci odborníků z VŠCHT v Praze jsme si nechali vyrobit stroje, které zpracují mák tak, aby vydržel mnohem déle čerstvý.

Mák upravujeme na principu hydrotermické úpravy na kontinuální lince, která svými parametry výrazně omezuje mikrobiologickou kontaminaci produktu. Dokážeme odstranit nežádoucí pachy, vůně a standardizovat vlhkost výsledného produktu.

Makovník

Náš mák si i při dlouhodobém skladování zachovává přirozenou chuť a vůni. Nehořkne ani nežlukne. Mák nakupujeme od zemědělců nejen z našeho okolí, ale i z jižních Čech. Mák pečlivě vybíráme na základě referenčních vzorků, aby splňoval vysoké požadavky na kvalitu. Vyrábíme a prodáváme jak kvalitní mletý mák, tak i mák do buchet nebo do makovníku.

Recepty s mákem

Mletý mák se hodí jako náplň do tradičních českých koláčů, buchet a makovníků. Můžete si z něj připravit také šišky s mákem nebo makové mléko, které působí proti překyselení organismu.

Makové mléko recept

K přípravě makového mléka potřebujete 1 balení mletého máku (200 g) a 1,5 litru vody, nejlépe bez chlóru. Mák a vodu smíchejte a nechejte 4 hodiny louhovat. Občas směs promíchejte. Po 4 hodinách vše rozmixujete a přeceďte přes plátno nebo přes jemné sítko. Směs lze použít i bez cezení. V tom případě se hodí k zalití cereálií nebo kaší. Domácí makové mléko můžete nejen pít, ale i nalévat do koupele. Zvýšíte tak pH své pokožky.

Obohaťte mákem také svoji oblíbenou kaši, palačinky nebo proteinové výrobky.