Produktyimg Menu

Naklíčená semínka a jejich blahodárné účinky na zdraví

Během jarních a letních měsíců je snadné zajistit potřebné množství vitaminů a dalších prospěšných látek na našich talířích pomocí tuzemského ovoce a zeleniny, ať už z obchodních řetězců, trhů nebo vlastních zahrádek.

S postupujícím podzimem se však rozmanitost výběru postupně snižuje. Neláká vás nákup rajčat bez chuti a jablek z druhé poloviny světa, a přesto chcete jíst zdravě i během zimy? Potřebné živiny můžete jednoduše získat i konzumací naklíčených semen. A pokud se vám nechce pouštět do klíčení, nevadí, semínka koupíte i naklíčená nebo přidaná do už hotových potravin.

Naklíčená semínka - Hodně muziky za málo peněz

Klíčení semen je snadným a finančně nenáročným způsobem, jak doplnit jídelníček o důležité vitamíny a minerály v průběhu celého roku. Celý proces spočívá v namáčení a proplachování vybraných semínek. Rozšířené je klíčení řeřichy, ta ale není ani zdaleka jedinou možností. Klíčit se dá i čočka, pohanka, oves, quinoa, ředkvičky nebo mungo fazolky. Důležitou zásadou je nákup kvalitních semen určených ke klíčení, nejlépe v biokvalitě.

Proces klíčení zvyšuje hladinu živin, díky čemuž jsou klíčky bohatší na bílkoviny, foláty, hořčík, fosfor, mangan, antioxidanty a vitamíny C a K než nenaklíčená semínka. Kromě toho také:

  • podporují zdravou funkci střev,
  • zlepšují stravitelnost jídla,
  • obsahují průměrně o 13 procent více vlákniny,
  • mají nízký obsah kalorií a vyšší nutriční hodnotu,
  • regulují hladinu cukru v krvi.

Výsledky několika výzkumů dokonce naznačují, že pravidelná konzumace klíčků pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám.

Zařaďte naklíčená semínka do svého jídelníčku

Klíčky různých druhů se od sebe liší svojí chutí, která se může pohybovat od neutrální po pikantní. Naklíčená semínka se skvěle hodí na chleba, do sendvičů, polévek, pomazánek i jako zdravá ozdoba téměř jakéhokoliv jídla. Klíčky lze využít také při přípravě smoothies a těst na palačinky. Důkladným rozemletím naklíčených semínek na pastu ve food procesoru získáte skvělý základ pro dip ke krekrům nebo zelenině.

Netroufáte-li si začít s domácím klíčením, můžete využít nabídky již naklíčených semen, které jsou běžně dostupné v supermarketech. Vyhnete se tím riziku vzniku plísně nebo přemnožení nebezpečných bakterií, které může při nesprávně zvoleném postupu klíčícího procesu vzniknout.

Variantou je nákup klíčených produktů, kterými můžete doplnit svoje jídlo a okamžitě tak vylepšit jeho výživovou hodnotu, nebo je konzumovat samotné během dne. Lupínky z klíčených semínek nebo klíčené müsli zpestří váš jídelníček doma i na cestách, skvěle chutnají a dodají vám zvýšenou porci živin pro zdraví.