Produktyimg Menu

Na zdravý životní styl a shazování kil není nikdy pozdě. Začněte hned!

Vidina odlehčeného letního jídelníčku se spoustou ovoce a zeleniny v nás často vyvolává představu, že na jaře a v létě zhubneme snadněji než jindy. I proto většinou odkládáme shazování kil právě na tato roční období. Pravdou však bývá opak. Právě z dovolených se často vracíme s kilem či dvěma navíc. Stačí se však řídit určitými pravidly, přihlédnout k nejnovějším vědeckým poznatkům, proniknout do tajů "urychlovačů a brzd" nikdy nekončícího hlídání ideální váhy a dokonalá postava nám brzy může říkat pane. Dokonce včetně lepší obranyschopnosti našeho organismu. 

S plněním podobných předsevzetí začněte hned po probuzení

Správně zvolené první jídlo dne organismus dobře nastaví a hodně pomůže i s hubnutím. Chcete-li se vyhnout celodenní únavě, zažívacím potížím a problémům s obezitou, musíte tělu hned ráno dodat správné živiny - jen tak nastartujete dobrou činnost zažívacího systému a podpoříte spalování tuků. Vynechání snídaně nebo její odsouvání na později má totiž za následek, že se nám přebytečná kila shodit nedaří. Pokud se ráno nenajíme, mozek vyšle tělu signál, aby energií šetřilo: přijaté tuky, kterých by se za normálních okolností zbavovalo, si začne ukládat. Naopak snídaně do hodiny po probuzení v těle aktivuje metabolický proces, který "mění jídlo na energii". Samozřejmě je-li nutričně vyvážená. Podle odborníků na výživu by v ní neměly chybět cereálie obsahující betaglukany, u kterých bylo prokázáno, že už 3 g denně snižují hladinu cholesterolu v krvi. Vhodný je také jogurt s müsli a ovocem, celozrnné pečivo nebo cereálie s mlékem. Vyhnout bychom se měli naopak nadměrnému rannímu přísunu cukru a sladkého pečiva a podobné varování se týká také jarních a letních večerů. Jsou delší, proto také déle jíme, do noci grilujeme a poslední jídlo si dáváme později než v zimě. Tělo si pak s dlouhými večerními grilovačkami neví rady a nemá šanci všechnu přijatou potravu spotřebovat. Sen o posledním jídle dvě hodiny před usnutím se tak rychle rozplyne.

Mezi úhlavní nepřátele hubnutí patří alkohol

Zaměstnává náš zažívací systém natolik, že mu nezbývá energie na zpracování jídla. Tělo má totiž připravenou určitou kapacitu na spalování potravin, a pokud ji neplánovaně využije na spalování toxických látek, které se snaží z organismu co nejrychleji odbourat, na jídlo mu nezbude prostor. Jídlo zkonzumované spolu s alkoholem se pak ukládá do tukových zásob. Držíme-li navíc dietu, je alkohol naprosto nežádoucí. Jedná se o prázdné kalorie bez jakékoli nutriční hodnoty: 1 g sacharidů nebo bílkovin má 17 kJ, 1 g tuku 37 kJ a 1 g čistého alkoholu 29 kJ. Alkohol se tak přibližuje energetické hodnotě tuku a půllitr desetistupňového piva s dvojkou vína nebo dvě štamprle tvrdého alkoholu odpovídají dokonce vysokoenergetické svačině. 

I když odjakživa rozlišujeme čtyři základní chutě, několik posledních let se hovoří i o páté - o chuti umami. Vědci zjistili, že pokrmy bohaté na chuť umami nás zasytí rychleji a na delší dobu. Daily Mail dokonce uvádí, že ti, kdo umami vyhledávají, se méně přejídají a jsou štíhlejší. Mezi potraviny bohaté na chuť umami patří rajčata, kečup, rajská omáčka, parmezán, sušená šunka, hovězí, sójová a ústřicová omáčka, víno, vývary a bujóny. Najdeme ji všude tam, kde jsou bílkoviny a glutamát sodný. Ten sám o sobě sice ve větších dávkách může škodit, ovšem v malém množství ho tělo potřebuje. Navíc vyvolává pocit nasycení. Přijímat bychom však měli jenom glutamát, který se v potravinách vyskytuje přirozeně, nikoli jako umělé dochucovadlo. Vědci z University of Sussex tvrdí, že glutamát sodný prokazatelně zvyšuje pocit nasycení, pokud je konzumován s bílkovinami, a důkazem toho je i jejich experiment. Části osob podávali polévku s glutamátem, část dostala stejnou polévku bez glutamátu. První skupina snědla následně méně hlavního jídla a cítila se dříve a déle nasycená. 

K tomu všemu je v rámci zdravého stravování a hubnutí třeba přihlédnout i k nedávno zveřejněnému faktu, že po sladkých limonádách údajně nejen tloustneme, ale i hloupneme. Nejvíc prý po nich trpí paměť dospívajících, kteří dnes vypijí třikrát více limonád než mládež před dvaceti lety. Vědci z jihokalifornské Univerzity v Los Angeles tvrdí, že paměť narušuje už jedna sklenice slazené limonády denně. Podle nich není tajemstvím, že jednoduché cukry, zvláště jsou-li konzumovány v limonádách, mohou vést k narušení metabolismu. Jejich důkazy dokonce odhalují, že konzumace cukrem slazených nápojů negativně ovlivňuje schopnost mozku normálně fungovat, pamatovat si podstatné informace o našem okolí a v době dospívání vede ke zvýšenému počtu zánětů v mozkovém centru, které ovládá učení a paměť. A pokud pijí slazené limonády pravidelně starší lidé, může docházet až k demenci. Pravidelná konzumace sladkých limonád má tak podle uvedených výzkumů negativní vliv na postavu i mozek - v dávkách už od jedné sklenice denně. 

A aby toho stran zdravého životního stylu nebylo málo, sestavili odborníci na výživu žebříček 15 superpotravin, kterými lze nastartovat obranyschopnost organismu. Správně fungující imunita nás totiž nechrání jen před infekcemi, ale také před vznikem nádorů a závažnými autoimunitními chorobami, takže vyměnit smažené brambůrky právě za superpotraviny nám podle výživářů jenom prospěje. V rámci svých nejrůznějších předsevzetí se proto zaměřte na bezinky, žampiony, acai, ústřice, vodní meloun, zelí, grapefruit, pšeničné klíčky, mandle, česnek, špenát, nízkotučné jogurty, čaj, sladké brambory a brokolici.

A jak o svůj zdravý životní styl dbáte vy?