Produktyimg Menu

Lněná semínka – poklad plný živin

Pojďme si přiblížit nejužitečnější plodinu, která se v našich klimatických podmínkách pěstuje už od nepaměti - len setý. Tato jednoletá bylina je součástí našeho přírodního bohatství. Chválu si len nezaslouží bezdůvodně, vždyť i jeho latinský název Linum usitatissimum v překladu znamená len nejužitečnější. Tenhle přívlastek mu dali už starověcí Egypťané.

Protože o přínosech lnu se mluví hlavně v souvislosti s textilním průmyslem (stonek obsahuje vlákno), připomeňme si užitky a přínosy lněného semínka ve stravě.

Co víte o lněném semínku?

Len patří mezi jednoleté byliny s krásným modrým květenstvím. Semínka jsou malá, hladká, tmavě hnědé nebo zlaté barvy, s pevnou ochrannou slupkou.  

Lněné semínko je superpotravina

Svým obsahem výživných látek len vyniká a určitě patří do pestrého jídelníčku, který nám lékaři a výživoví poradci doporučují. Mezi vlastnosti, kterých si na lnu nejvíce ceníme, patří:

  • Vysoký obsah vitamínů skupiny B a E

  • Skvělý zdroj minerálů, jako je vápník, hořčík, železo, mangan, fosfor, draslík, selen nebo zinek

  • Třetinu semínka tvoří omega-3 mastné kyseliny

  • Poměrně vysoký obsah vlákniny a proteinů

Jak ve výsledku působí lněné semínko na naše zdraví? Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi a mozkovou i srdeční činnost. Vysoký obsah vlákniny prospívá našemu zažívání a oxidanty zase zbavují tělo škodlivin. Látka nazývající se lignin (druh vlákniny) obecně pomáhá organismu bojovat proti cukrovce nebo problémům s ledvinami. Důležitý je také protizánětlivý účinek lnu.

Lněné semínko si oblíbily nastávající maminky, které ho po dobu několika týdnů před porodem zařazují do své stravy, aby podpořily hladký a rychlý průběh porodu. Kromě zjemnění stolice len přispívá k tvorbě hlenu v porodních cestách.

4 tipy, jak jíst lněné semínko

1. Bez tepelné úpravy

Lněné semínko je nejvýživnější tak, jak se sklidí. Vařením nebo pečením přijdete o velkou část cenných látek, zejména vitamínů.

2. Namleté nebo namočené

Semínko má pevnou slupku, kterou naše tělo nedokáže zpracovat. Aby semínko tělem jen tak neprošlo a opravdu předalo své cenné látky, musíme nejdříve narušit jeho pevný obal. Nejlépe uděláme, když si semínko umeleme nebo ho alespoň 8 hodin necháme ve vodě. I když len namočíte, je dobré ho alespoň rozkousat.

3. Čerstvé

Lněné semínko na vzduchu rychle oxiduje, hořkne a ztrácí živiny. Když namixované lněné semínko zbude, je nutno je uzavřít do vzduchotěsné krabičky a uchovat v ledničce. Mleté lněné semínko z e-shopu Zdravyzivot.com je namleté a právě proto balené pouze po 150 g v ochranné atmosféře dusíku. Takhle po otevření vydrží v lednici až 2 týdny.

Denně můžete sníst dvě polévkové lžíce umletého lněného semínka. Když si ale dáte více, nic se nestane. Vyšší konzumace lněného semínka zvlášť významné vedlejší účinky nemívá.

4. Ve formě lněného oleje

Někdy se do jídla nehodí celá semínka, v takových případech bohatě postačí olej. Můžete ho použít v salátech či pomazánkách. Nikdy ale nekupujte lněný olej v obchodech, kde nebyl skladován v lednici. Stejně jako semínko samotné, je i olej náchylný ke žluknutí, proto ho po otevření spotřebujte co nejrychleji a mezitím uchovávejte v lednici.

Nejčastější použití lněného semínka

Namleté si ho můžete dopřát v mnoha variantách. Samo o sobě má oříškovou chuť, pokud vám ale nezachutná, snadno ho do něčeho „schováte“, například do:

I když jsme výše nedoporučovali lněné semínko tepelně upravovat, jednou z dalších variant konzumace je odvar ze lněného semínka (1 polévková lžíce se 5 minut povaří v ½ litru vody). Odvar se pak pije při chronické zácpě nebo po léčbě chemickými antibiotiky – pomáhá navrátit přirozenou mikroflóru ve střevech. Pravidelné pití odvaru vám také pomůže, když vás trápí žaludeční vředy.

Oživte svůj jídelníček superpotravinou a dopřejte tělu cenné látky. Dávat tělu jen to dobré, podporuje vitalitu, kondici a tím pádem i ZDRAVÝ ŽIVOT.

Za zkoušku stojí také chia semínka.