Produktyimg Menu

Láska k cukru? Žijte (téměř) bez něj

Jogurt s musli a jahodami

Sladké chuti těžko odolávají některá zvířata, natož lidé. Patříte mezi ty, kteří si sladkostmi dobíjí energii, zahání jimi stres, nebo si jen „oslazují život“ pár kostkami bílého cukru v kávě? Přečtěte si, proč byste se na cukr měli dívat trochu jinak.

Jak cukr působí na lidské zdraví

Cukr kazí zuby, to jste jako děti určitě slyšeli často. Je to pravda, ale toho zlého, co cukr dokáže, je ještě více.

Zátěž pro játra – nejen alkohol, ale i cukr způsobuje ztučnění jater, jejich následné zjizvení a nevratné poškození, kdy už játra nejsou schopna plně zastávat svou funkci v těle.
Problémy s pletí – cukr může zapříčinit také rychlé stárnutí pleti či akné. Snižuje totiž tvorbu kolagenu, který hydratuje a vyživuje pokožku.
Únava a deprese – rychlý nástup energie a její stejně rychlý pokles. Hladina cukru v krvi jako na houpačce dělá totéž s vašimi emocemi.
Obezita – závislost na něčem, co má nulovou nutriční hodnotu a velké množství prázdných kalorií, se projevuje rychlým nabíráním tuku.

Vyzrajte na chuť na sladké

Správnou stravou bohatou na živiny se dá chuti na sladké z velké části předcházet. Pokud vás ale přesto někdy dostihne, vyzkoušejte pár triků:

Malý kousek jako menší zlo – když už se přistihnete, že stojíte nad šuplíkem se sladkostmi, zvolte vysokoprocentní hořkou čokoládu a odlomte si jen čtvereček.
Slaná svačinka – do kabelky, pracovní tašky nebo do batohu na hory si namísto čokoládové tyčinky a sušenek sbalte slanou müsli tyčinku.
Proteinová bomba – proteinové koktejly mají lahodnou chuť, jejich příprava je jednoduchá a dokáží efektivně zasytit, tak abyste se po chvíli nerozhlíželi po „něčem na zub“.
Oříšky vždy po ruce – pokud při práci na počítači nebo u televize rádi saháte do mističky s čokoládovými bonbóny, zkuste ji projednou naplnit třeba mandlemi. Vašemu tělu dodají spoustu zdravých tuků a živin.

kaše bez cukru

Odpočinek a klid dokáže divy

Stres, příliš rychlé životní tempo a nedostatek zdravého spánku jsou důležitými faktory, které zvyšují vaši chuť na sladké. Snažte se odpočívat a spát 8 hodin denně. Pokud rádi sportujete, věnujte se následné regeneraci. Odpočaté tělo nebude mít akutní potřebu rychlého doplnění energie.

Pohyb, zdravá strava s minimem cukru a celková pohoda jsou předpoklady pro dlouhý a spokojený život. Přečtěte si článek o tom, jak žít déle.