Produktyimg Menu

Kolikrát denně má jíst diabetik? Rozhoduje načasování a vláknina

Podle dosavadních doporučení mají diabetici druhého stupně jíst v menších dávkách šestkrát denně, ovšem nejaktuálnější studie Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM) prokázala, že jim naopak prospívá jíst jen dvakrát (!) denně. Jde o pacienty, kteří se ke své nemoci vyloženě „projedli“. 

Přestože na dosavadních doporučeních o šesti menších porcích denně se zatím nic měnit nebude (nová zjištění IKEMu musí potvrdit rozsáhlejší studie), výsledky sledování dvou skupin o 27 pacientech po dobu 24 týdnů svou výpovědní hodnotu rozhodně mají. I když se zdají být odlišná od toho, co se dosud doporučovalo, diabetologové si myslí, že v tom zásadní rozpor není. Klíčovou roli podle nich hraje složení stravy a rozložení jídel během dne. Jídelníček sledovaných diabetiků obsahoval velké množství vlákniny (30 až 40 g/den), což umožnilo rozdělit stravu těchto lidí skutečně jen na dvě porce. Výsledky byly pozoruhodné: pacienti, kteří se dvakrát denně pořádně najedli, nepociťovali hlad - na rozdíl od těch, kteří se při menších šesti dávkách nenajedli do sytosti prakticky nikdy. 

Co se týče zmiňovaného rozložení jídel, je všeobecně známo, že lidé, kteří pravidelně snídají, mají nižší BMI (index tělesné hmotnosti) a jsou štíhlejší než ti, kteří snídani vynechávají. Navíc z téhož jídla, které sníme ve formě snídaně, oběda nebo večeře, se nám na těle v různou denní dobu ukládá různé množství tuku. Největší ukládání je po tomtéž jídle ve večerních hodinách, naopak nejmenší dopoledne. Ve studii šlo proto o načasování jídel tak, aby těžiště příjmu bylo v dopoledních a časně odpoledních hodinách. Její účastníci snídali mezi 06:00 a 10:00, obědvali mezi 12:00 až 16:00 a energetické hodnoty jídel jim byly stanoveny podle základních potřeb jejich organismu minus 500 kalorií, aby mírně hubli. Každý z režimů přitom začal čtyřdenním soustředěním, kde se detailně naučili, jak má jejich jídelníček vypadat a jak si taková jídla připravovat. 

Ať už jste diabetik nebo ne, čas od času neuškodí si své BMI znovu propočítat. Je to snadné: BMI = hmotnost v kg:(výška v metrech)2, přičemž optimální BMI je mezi 18,5 a 25. BMI pod 18,5 považují odborníci za podváhu, rozmezí mezi 25 a 30 naopak za nadváhu. Pak už nastupují varovné hodnoty, které signalizují obezitu: BMI 30-34,9  = mírná obezita (obezita 1. stupně), BMI 35-39,9 = střední obezita (obezita 2. stupně) a BMI větší než 40 = morbidní obezita (obezita 3. stupně).