Produktyimg Menu

Když chcete žít déle

Zatímco průměrná délka života je u nás nyní 79 let, na světe existují místa, kde lidé ve zdraví překonávají stovku. Říká se jim "Blue Zones". S pomocí společnosti National Geographic je už 10 let hledá Dan Buettner.

Co jsou to Blue Zones?

Buettner dospěl k názoru, že životní styl, který je společný pro většinu lidí ve vyspělých zemích, krátí život o více než 10 let. Organismus se rychleji vyčerpává pod náporem zpracovávání potravin živočišného původu, energeticky strádá také rutinním odbavováním stresu a odpovědnosti. Výdej energie je mnohonásobně vyšší než její příjem, protože na odpočinek nemá organismus čas.

Společným znakem obyvatel Blue Zones kromě vysokého věku i absence srdečních onemocnění, obezity, rakoviny nebo cukrovky. Tito lidé jí jen do 80 % naplněnosti, a to především stravu, kterou si sami pěstují na svých zahrádkách. Důležitou úlohu ve stravě hraje i dostatek antioxidantů. Ty totiž přispívají k boji s chorobami a přirozeně řídí signály vašeho těla – regulují například pocit hladu. Když si dáte na talíř polovinu stravy, která je antioxidanty bohatá, zjistíte, že jste sytí daleko déle a za příjmu menšího množství stravy. Nespornou výhodou je, že antioxidanty ničí i zánětlivá ložiska v těle, takže nejsou zpomaleny žádné tělesné funkce.

Začněte tedy tím, že denně sníte čtyři zeleninové porce a až tři kusy ovoce. Jezte celou řadu potravin, které dodávají bílkoviny a zdravé tuky, včetně ořechů a luštěnin. Do stravy zahrňte i superfoods a hlavně probiotika, která zvyšují imunitu a podporují psychickou pohodu.

Předposledním doporučením pro dlouhý věk je přirozený pohyb a práce, která nás baví. Lidé z Blue Zones žijí život naplněný láskou a každý večer si dají sklenku kvalitního vína. A spousta z nich přiznává, že i po padesátce sexují dvakrát týdně.

Tak co, vytvoříme v Česku další Blue Zone? My ze Semixu jsme jednoznačně pro. Prozatím je objevena Ikaria v Řecku, oblast Ogliastra na Sardínii, poloostrov Nicoya na Kostarice, Loma Linda v Kalifornii a Okinawa v Japonsku.

Zdroj: The Blue Zones, Second Edition: 9 Lessons for Living Longer