Produktyimg Menu

Jak snídají Češi

Statistiky - co snídají Češi

Patříte mezi milovníky bohatých a dlouhých snídaní, nebo vám ráno stačí káva? A co pravidelnost snídaní – snídáte každý den, nebo se odbýváte, když ráno spěcháte? Podívejte se, jak dopadl průzkum mezi Čechy, v některé ze skupin se určitě najdete.

Snídaně jako základ

První jídlo dne byste si podle doporučení nutričních specialistů měli dát nejpozději hodinu po probuzení a samotná snídaně by měla tvořit až čtvrtinu celkového denního příjmu energie, proto si vybírejte skutečně kvalitní výrobky. Výbornou alternativou pečiva jsou například chutné kaše.

Záleží samozřejmě na tom, v kolik hodin vstáváte. Téměř třetina Čechů snídá mezi 7:00 a 8:00, menší část to stihne už o hodinu dříve. 20 % našich obyvatel pak snídá v čase od 8:00 do 9:00 a zbylá, nejmenší skupina si odbývá snídani už mezi 5:00 a 6:00.

Pravidelná a zdravá snídaně

Přirozeně je nejlepší snídat co nejzdravěji a pravidelně, i když to není vždy snadné. Přibližně dvě třetiny českých spotřebitelů uvádí, že snídají pravidelně, 24 % pak přiznává, že snídá, ale nepravidelně. Jen málo Čechů nesnídá nikdy.

O něco příznivější výsledky zaznamenal průzkum, co se týče snahy snídat zdravě. Tu má na 84 % Čechů (polovina z nich uvedla, že se o zdravou snídani snaží vždy, druhá půlka alespoň občas). Nad tím, co je ke snídani zdravé a prospěšné, nepřemýšlí jen 16 % českých obyvatel. Přitom lupínků, vloček nebo instantních kaší je dnes na trhu tolik.

Snídaně doma a o samotě

Jídlo sice spojuje, jak se říká, ale v případě snídaně Čechů to, zdá se, moc neplatí. Dvě třetiny z nich totiž snídají o samotě. Čtvrtina Čechů snídá s rodinou a každý desátý obyvatel Česka si snídani nechává až do práce, kde snídá se svými kolegy.

Obecně však není nad pohodlí domova. Tam si snídani vychutnávají téměř ¾ dotazovaných Čechů, což je dobře. Už jen prostředí domova totiž ve vás nevzbuzuje stres jako shon v kanceláři.

Správná snídaně očima nutriční specialistky

Jak tedy na snídani, která vašemu tělu skutečně prospěje, a co dělat, když na její přípravu ani konzumaci nemáte čas? Nutriční expertka Zuzana Pavelková Šafářová radí: „Správně zvolená snídaně konzumovaná v klidu, tedy ne za chůze a ve spěchu, má pro naše zdraví nesmírný přínos. Pokud už ráno z jakéhokoliv důvodu nesnídáte, nezapomínejte se, určitě před kávou, alespoň napít obyčejné vody a doplnit tak tekutiny.“

A jak nutriční specialisté vidí snídani v rodinném kruhu? Častým nešvarem je, že rodiče svou snídani nespojí se snídaní svých dětí. Přitom müsli a lupínky chutnají všem, není nic jednoduššího, než si je dát společně. „Rodiče často svým dětem snídani nachystají, ale sami s nimi neposnídají. Což je velká škoda, snídaně nám dává možnost sejít se s rodinou či partnerem a posilovat tak vzájemné vztahy,“ podotýká Zuzana Pavelková Šafářová.

Plnohodnotný start do nového dne

Pokud jste dosud zdravou snídani neřešili, nebojte se, že budete muset jíst něco, co vám nezachutná, nebo co vám ráno zabere spoustu času. Instantní a přitom zdravé kaše vás překvapí svou lahodnou chutí a zasytí na celé dopoledne. Naprosto minimální čas na přípravu a konzumaci vyžaduje také tzv. ovesný hrníček, který vypadá tak roztomile, že jej budete jíst i očima.