Produktyimg Menu

Jak mikrobiom ovlivňuje lidské zdraví a náladu

Mikrobiom ovlivňující lidské zdraví a náladu

Mikrobiom a jeho vliv na lidské zdraví je dnes hodně probírané téma. Ukazuje se, že celkové zdraví, náladu, hmotnost a částečně i chování ovlivňuje víc, než se dosud zdálo. Zjistěte, z čeho se mikrobiom skládá, co má na starost a jak ho můžete ovlivnit.

Co je to mikrobiom

Pravděpodobně už znáte pojem mikroflóra, který byl v minulých letech hojně propagován v reklamách na jogurty, a představuje rostlinnou část mikrobiomu (flóru). Mikrobiom je přesnější pojmenování mikrobiálního společenstva, protože zahrnuje veškeré „mikroobyvatele“, kteří žijí v lidském těle nebo na něm. Skládá se z bakterií, kvasinek, virů, hub a prvoků. Obecně platí, že čím je mikrobiom bohatší a rozmanitější, tím lépe.

Jsou mikroorganismy škodlivé

Součástí mikrobiomu jsou mikroorganismy, které vám prospívají, ale i škodí. Mikrobi způsobující nemoci se nazývají patogeny a ve srovnání s „hodnými“ a zdraví prospěšnými mikroorganismy je jich málo, ale i tak dokázaly mikrobům pošramotit pověst.

Přitom drtivá většina mikrobů v těle pracuje ve váš prospěch. Pomáhá s trávením, podporuje imunitní odezvu a příznivě ovlivňuje celkové fungování těla, protože vaše tělesná schránka je ji i jejich domovem. Proto je v jejich vlastním zájmu, aby vše šlapalo, jak má.

Mikrobiom má vliv nejen na trávení, ale i na psychickou pohodu

Mikrobiom se nestará „pouze“ o trávení, tedy o metabolicko-biochemický proces, který zajišťuje získávání živin z přijaté potravy, ale také o správné fungování imunitního systému. Ovlivňuje také vaši hmotnost, rozvoj alergií, zánětlivých a autoimunitních onemocnění.

Pokud je mikrobiom zdravý a v rovnováze, poradí si i s většinou choroboplodných patogenů, podporuje imunitní odezvu organismu, takže škodliví mikrobi jsou zničeni hned v zárodku.

Mikrobiom také komunikuje s hlavní řídící jednotkou v těle, tedy s mozkem. K tomu používá osu mozek–střevo. Zjednodušeně lze říci, že pokud není ve střevě mikrobiální rovnováha, pocítíte to i na své náladě a psychickém rozpoložení.

Cizrna

Co mikrobiomu škodí a jak ho podpořit

Aby všechno fungovalo tak, jak má, musí být mikrobiom bohatý a v rovnováze, což je v životě moderního „západního“ člověka problém kvůli přehnané hygieně, nedostatečně bohaté stravě a nadužívání antibiotik.

Nakrmte svou mikrobiotu

Bohatost mikrobioty v těle decimuje především málo pestrá a nevhodná strava. Průmyslově zpracované potraviny jsou chudé jak na mikroby samotné, tak na potravu, která udržuje „domácí“ mikrobiální populaci při životě.

Lví podíl na stavu mikrobiomu má strava. Ta by měla být především pestrá, plná ovoce, zeleniny, luštěnin, kvašených mléčných (jogurty, kefíry, podmáslí) a nemléčných výrobků a potravin bohatých na vlákninusemínka, naklíčená zrna, celozrnné vločky, lupínky, těstoviny a neloupaná rýže. Jinými slovy by měla obsahovat probiotika a prebiotika.

  • Probiotika jsou nepatogenní mikroorganismy, které podporují zdravé fungování lidského těla. Do těla je můžete dodávat jak stravou (kvašené potraviny všeho druhu – zelí, kvašáky, mléčné produkty, kombucha), tak pomocí doplňků stravy – probiotik.
  • Prebiotika jsou krmivem pro střevní mikrobiom. Jedná se především o vlákninu. Tu vaše tělo nedokáže strávit a díky tomu se dostane až do tlustého střeva, kde nakrmí vaše mikrobiální společenství. Když jíte potravu chudou na vlákninu, váš mikrobiom trpí hladem a umírá.

Nepřehánějte to s dezinfekcí

Kvůli patogenům panuje mezi lidmi přesvědčení, že jsou všechny mikroorganismy špatné a je potřeba se jich zbavovat. Na trhu jsou k dostání agresivní čisticí, mycí a prací prostředky, které slibují, že udrží vaši domácnost, prádlo i ruce v naprosté čistotě. Na etiketách hlásají, že zničí až 99,9 % mikroorganismů.

Přitom je většina mikrobů, kteří se v domácím prostředí vyskytují, pro vaše zdraví neškodná a do jisté míry i prospěšná, takže se tím zbytečně ochuzujete.

Doma to nepřehánějte s agresivní chemií. Po návštěvě veřejných míst, jako je obchod, úřad, pošta si ruce určitě umyjte, odsud si můžete přinést choroboplodné patogeny. V případě, že si hrajete se svým psem, byli jste na zahradě, kde se nepoužívají chemická hnojiva a postřiky, s dezinfekcí rukou to nemusíte přehánět.

Dejte si pozor na nadužívání antibiotik

Pohromou pro mikrobiom jsou také antibiotika, léky, které hubí mikroorganismy, a to nejen ty škodlivé, ale i ty prospěné. Pokud vám je lékař předepíše, požádejte ho o doporučení vhodných probiotik a zvyšte jejich příjem také ve stravě.

O zdravé stravě, která prospívá vašemu mikrobiomu, si můžete přečíst také v článku zaostřeno na luštěniny a tajemství zdravé stravy.