Produktyimg Menu

I když má pohanka specifickou chuť, pro obsah rutinu je stále žádanější

Říká se jí sice „potrava chudých“, ale pro své blahodárné účinky je lidmi odjakživa ceněna. Obsahuje velké množství lehce stravitelných bílkovin a neobsahuje lepek, což je u obilovin - zvláště pro osoby trpící celiakií - obrovskou předností. V pohance jsou zastoupeny i minerální látky jako železo, fosfor, draslík, měď, zinek, mangan či selen, dále vláknina a řada vitaminů. Tato obilovina má vysokou nutriční hodnotou a řadíme ji mezi tzv. „funkční potraviny“.

Co je pohanka

Pohanka obecná patří mezi rdesnovité a řadí se mezi obilniny. Kromě bezlepkovosti je jedním z největších benefitů pohanky obsah rutinu neboli vitaminu P. Vědci ho objevili v roce 1842 v listech routy vonné při zkoumání účinků vitaminu C v souvislosti s léčbou žilních chorob. Došli k závěru, že kromě vitaminu C tuto léčbu buď ovlivňuje, nebo alespoň výrazně aktivuje i další činitel. Tehdy se podařilo izolovat tzv. citrín, jinak také vitamin C2 nebo P. Šlo o skupinu glykosidů, které účinky vitaminu C významně podporují, přičemž nejvýznamnější z nich je právě rutin. Následné studie potvrdily, že rutin je při léčbě žilních chorob opravdu užitečný, protože je schopen zvyšovat pružnost cév.

Rutin v pohance zvyšuje elasticitu cév

Pokud vám slovo „rutin“ připomíná známý farmaceutický preparát ascorutin, nemýlíte se. Ascorutin je v podstatě rutin + kyselina askorbová (vitamin C) a lékaři ho předepisují právě při léčbě žilních chorob. Vitamin C je v tomto přípravku spolu s rutinem proto, že bez něj nemá rutin tak vysokou účinnost. Dosahuje jí až tehdy, je-li zkombinovaný právě s „céčkem“. Rutin, který je přirozeně obsažený v pohance, sice sám o sobě neléčí a 100gramové balení pohankových lupínků lék ascorutin určitě nenahradí, ale konzumujete-li pohanku spolu s potravinami obsahujícími vitamin C, v dlouhodobém časovém horizontu má účinky srovnatelné s užíváním ascorutinu po dobu 1 týdne.

Jak chutně zařadit pohanku do jídelníčku

V naší nabídce najdete pohanku zpracovanou unikátním technologickým postupem bez přidaného tuku v podobě pohankových lupínků, které obsahují 9 mg rutinu na 100 g výrobku. Takto špičkově zpracované pohankové lupínky, v nichž zůstávají zachovány všechny živiny a minerální látky, přidáváme i do ochucených cereálií Delikates müsli s červeným ovocem s 25,5 % pohankových vloček, do pohankového müsli s amarantem s 25 % pohankových vloček a do neochucené směsi SEMIX kombinace, v níž tvoří pohanka 20 % výrobku.

Pohanka se v produkci SEMIX PLUSO drží z hlediska prodejnosti dlouhodobě na jednom z předních. Dvěma našimi nejnovějšími výrobky s obsahem stále žádanější pohanky jsou bezlepková Třízrnná kaše natural se 17 % pohankových lupínků a bezlepková Pohanková kaše čokoládová, která obsahuje dokonce 70 % pohankových vloček.  

Nevíte, jak využít pohanku v kuchyni? Inspirujte se.