Produktyimg Menu

Čeští prckové tloustnou. Nesnídají, nesvačí, proto připravujeme další lákadla

Každé páté české dítě do 12 let trpí nadváhou. Na svědomí ji má především nepravidelná a nevhodná strava. Pokud dítě nesnídá, nesvačí a sní až oběd, větší část přijaté energie se mu uloží do tukových zásob. Nevede to k hubnutí, jak by se mohlo zdát, ale k nadváze.

České děti a jídlo

Nejí-li dítě pravidelně, jeho tělo se naučí šetřit energií a přijatý tuk si více ukládá. Ten pak navíc jen nerado vydává, takže hrozí „zaškrcování“ bazálního metabolismu: organismus dítěte hladoví po výživných látkách, zatímco tukové tkáně má nadbytek. Chcete-li mít chytré a spokojené dítě, nenechte ho odejít do školy bez snídaně. Dítěti, které nejí pravidelně, hrozí nejen nadváha a v dospělosti obezita, ale nemá ani potřebnou energii k učení. Kromě toho platí, že jak se váš malý človíček naučí přistupovat k jídlu v raném věku, takovou stravovací vizitku si ponese i do dospělosti.

Pro zajímavost si přečtěte, jak snídají Češi.

Jak situaci řešit?

Děti by měly během dne přijmout 5 až 6 porcí jídla, protože jen tak budou mít dostatek energie a jejich tělo nebude mít potřebu ukládat si část té přijaté do tukových zásob. Najíst by se měly nejdéle do 30 minut po probuzení, protože nemají stabilizované zásobní metabolické pochody. Během noci jejich centrální nervová soustava spotřebuje zásobu glykogenu a vytvoří se „metabolický dluh“ - živiny je proto nutné hned ráno neprodleně doplnit.

Když děti snídají a svačí, lépe se soustředí

Pokud se dítě nasnídá a poté ve škole i svačí, lépe se soustředí a lépe zvládá stres a fyzickou aktivitu. Nedávný průzkum ukázal, že až 23 % dětí 6. tříd u nás vůbec nesvačí. A ty ostatní upřednostňují bílé pečivo se salámem a sladkosti. Je-li to ovšem preference rodičů, měli by vědět, že dítě díky svému vývinu potřebuje kolikrát více energie než oni, kteří mají svůj vývoj dokončený. Má také jinou potřebu sacharidů, bílkovin a tuků, takže nejlepší svačinky jsou ty přichystané doma. Měly by navazovat na snídani, ale rozhodně by ji neměly nahrazovat.

Tipy na rychlou snídani pro děti

Pokud ráno nemáte moc času na přípravu, zkuste ovesný hrníček – mini bábovku, kterou připravíte za 6 minut v mikrovlnné troubě. K teplým snídaním patří také cereální kaše. Oblíbenou ranní klasikou je také müsli (zapékané, klíčené, sypané), stačí zalít mlékem nebo přidat pár lžic jogurtu a je to.

U barevných cereálií a jiných „zdravých potravin pro děti“ si prostudujte obal a zaměřte se koncentraci konzervantů.

Co zabalit dětem na svačinu

Základem správné dětské svačiny má být sacharidová složka s plnohodnotnými bílkovinami plus ovoce a zelenina.Ideální jsou v tomto směru celozrnné výrobky třeba mini müsli tyčinky nebo hravá müsli srdíčka balené v praktickém designovém kelímku navrženém v souladu s dětskou fantazií. Díky vysokému obsahu vlákniny vašeho školáka dobře zasytí a spolu s bílým jogurtem a porcí ovoce jsou pro dopolední svačinku jako stvořené.

Automaty Happysnack – zdravé svačinky pro děti

Pokud tedy vašemu prckovi svačinky připravovat nestíháte, vybavte ho drobnými do školního automatu Happysnack a buďte v klidu - z těchto bedýnek padají jenom svačinky s optimálním nutričním složením a přiměřenou energií. Stávající nabídka se navíc brzy rozroste nejen o pátý, čokooříškový kelímek SNACK2GO, ale i o tři výrobky z novinkové řady POP2GO: o čokoládový, ovocný a jogurtový "popíček". Tyto zbrusu nové výrobky budou určeny i dětem s bezlepkovou dietou. Spoluorganizátorem a odborným garantem projektu Happysnack je Poradenské centrum Výživa dětí, takže vhodnost nabízených výrobků kontrolují nutriční terapeuti. 

Inspirujte se tipy na zdravou snídani.