Produktyimg Menu

Blahodárné betaglukany najdete hlavně v ječmeni a ovsu

I když u laika vyvolávají "betaglukany" představu polykání syntetických tablet, v potravě je přijímáme odjakživa. Jde pouze o to, zda jich přijímáme dost a víme, jak blahodárné účinky mohou mít. Jedná se o komplexní přírodní polysacharidy, které řadíme mezi rozpustnou vlákninu. Obsahují je buněčné stěny hub, pekařských kvasinek, mořských řas a také obilí - zde jsou nejvíce zastoupeny v bezpluchém ječmeni a ovsu.

Co je betaglukan?

Obecně jsou glukany velmi početná rodina, ovšem ty s předponou "beta" vynikají největší biologickou aktivitou. Na jejich zdroji podle vědců příliš nezáleží, důležitá je chemická čistota a pravidelný denní příjem. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je dávka potřebná pro pozitivní účinek betaglukanů stanovena na 3 g denně.  

Jaké jsou účinky betaglukanů na lidské tělo

Příznivý efekt betaglukanů byl poprvé zaznamenán před více než šedesáti lety. Různé zdroje uvádějí, že betaglukany výrazně podporují krvetvorbu, což je neocenitelné při vyrovnávání se s ozářením - ať už s běžným, z každodenní radiace vyzařující z telefonů a počítačů, nebo s cíleným, v podobě chemoterapie rakovinou postižených pacientů. Další odborníci tvrdí, že betaglukany jsou pro svůj antioxidační dopad vhodné pro osoby v pooperačním stavu, kdy snižují možnost úmrtí na sepsi a náchylnost k infekcím, podle jiných zase pomáhají nemocným s diabetem udržovat optimální hladinu cukru v krvi. 

Betaglukany na svůj „boom“ ve potravinářství teprve čekají

Pro všechna tato tvrzení, včetně tvrzení o vlivu betaglukanů na až třikrát intenzivnější uzdravování organismu při nádorových onemocněních a potlačování projevů alergií, však zatím není dostatečné množství důkazů. Alespoň ne takových, aby je Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) schválil a umožnil jejich oficiální používání na obalech výrobků. Tyto „šikovné polysacharidy“ tak na svůj skutečný boom v potravinářském průmyslu teprve čekají.

Snižují hladinu cholesterolu

Tvrzení o tom, že betaglukany z ječmene snižují hladinu cholesterolu v krvi (a betaglukany z ovsa udržují jeho normální hladinu v krvi) však Evropský úřad pro bezpečnost potravin schválil a na obalech svých výrobků je používá i SEMIX PLUSO. Betaglukany lze konzumovat v běžné stravě a kvalitní betaglukany z českých odrůd ječmene bezpluchého či ovsa obsahuje i řada našich produktů. Patří sem jak vyhlášený BETAchleba® s ječmenem, tak špičkovou inovativní technologií vyráběné cereálie a ovesné či vícezrnné kaše. Ideální příležitost k tomu, aby se cholesterol vašich snídaní začal bát.

Pokud máte zvýšený cholesterol, seznamte se s rutinem, látkou, která zvyšuje elasticitu cév.