Produktyimg Menu

Bezlepkový oves na vzestupu

Zvlášť celiaci vědí, že oves je často diskutovanou potravinou v souvislosti s lepkem. Ačkoliv oves lepek neobsahuje, většina dostupného ovsa je pro celiaky nebezpečná. Proč tomu tak je? A je na trhu vůbec dostupný oves, který může i celiak? Povíme si v tomto článku.

Jsou ovesné vločky bezlepkové?

Ano, oves je přirozeně bezlepkový, ale problém tkví ve dvou faktorech:

1) Oves je kontaminován lepkem při pěstování a následném zpracování, při styku s jinými obilovinami, které lepek obsahují (pšenice, ječmen, žito).

2) Oves obsahuje bílkovinu avenin, která cca 5 % celiaků působí stejné potíže jako lepek.

Poněvadž lidí, kteří se už z jakéhokoli důvodu lepku vyhýbají, přibývá, na trh se dostává oves, který je pěstován a zpracováván tak, aby nepřišel do styku s ničím, co by obsahovalo lepek. Takto produkovaný oves bývá označený jako bezlepkový. Kromě čistých zrn nebo vloček jsou k dispozici i výrobky z něj, takže si pochutnáte na bezlepkové ovesné kaši nebo si upečete chléb z bezlepkové ovesné mouky.

Dejte si pozozor na avenin

Je tady ale stále avenin, který může představovat problém. Lékaři většinou doporučují lidem, aby ½-1 rok od diagnostikované celiakie nekonzumovali žádný oves, byť by byl bezlepkový. Teprve pak by se měl, pod dohledem lékaře, konzumovat bezlepkový oves v malých dávkách. Neprojeví-li se zdravotní problémy, může se s konzumací pokračovat.

Proč je dobré jíst oves?

Protože je mezi běžnými obilovinami jeden z největších zdrojů bílkovin, rozpustné vlákniny a minerálů. Našemu tělu tedy dodá výživné látky, upraví trávení, odbourá cholesterol nebo upraví hladinu cukru v krvi, protože má nízký glykemický index.

Které další obiloviny jsou bezlepkové?

Mezi další obiloviny a pseudoobiloviny, které jsou bezlepkové a celiaci si z nich mohou připravovat pokrmy, patří například:

  • Pohanka

  • Jáhly

  • Amarant

  • Rýže

  • Proso

  • Quinoa

Všechny tyto potraviny jsou nutričně velmi bohaté a dají se z nich snadno vytvořit jak sladká, tak i slaná bezlepková jídla. A to platí i pro speciálně pěstovaný bezlepkový oves, ze kterého si připravíte mnoho lahodných dobrot nahrazujících lepkové varianty.

Prohlédněte si nabídku bezlepkových produktů a vyberte si mouku, vločky nebo třeba bezlepkový ovesný hrníček.