Produktyimg Menu

4 recepty na teplé a zdravé snídaně, které si zamilujete

Recept na zdravou a sladkou snídani

Nesnídáte proto, že ráno nemáte čas stát dlouho u plotny? Podívejte na pár tipů na snídaně, které jsou zdravé a při jejichž přípravě strávíte v kuchyni nanejvýše 10 minut.

Sladké snídaně

Jakákoliv snídaně by měla být především vyvážená. To znamená, že by měla obsahovat bílkoviny, vlákninu, kvalitní sacharidy a tuky.

Nejméně náročné na přípravu, a přesto chutné jsou müsli a různé kaše. Klíčené müsli je navíc lépe stravitelné a má lepší výživové hodnoty než nenaklíčená zrna.

S müsli si můžete vyhrát a připravit si snídani nebo svačinu s sebou ve skleničce. Stačí ji naplnit cereáliemi, lupínky nebo vločkami, bílým jogurtem a ovocem. Dopřejete si tak výživnou a příjemnou snídani na cestách, ale i doma s rodinou u teplého čaje či kávy.

Teplý ovesný hrníček

Ovesný hrníček dokáže nejen nasytit, ale také zahřát. Obsahuje navíc vysoké množství vlákniny, kterou tělo po ránu potřebuje. Příprava teplého ovesného hrníčku vám přitom zabere zhruba 5 minut. Již předpřipravenou směs zalijete vodou nebo mlékem, promícháte a o zbytek se během 3–4 minut postará mikrovlnná trouba.

Mezitím si můžete nakrájet ovoce, kterým si ovesnou snídani ozdobíte. Pro dochucení přidejte také třeba jogurt, med, sirup nebo oříšky a pusťte se s chutí do jídla.

Tradiční sladká kaše

Kaše se poslední dobou staly snídaňovým hitem. Ani jejich příprava vás v kuchyni nezdrží déle než 10 minut a jejich chuť vás jen tak neomrzí.

Vyzkoušejte různé druhy kašeovesnou, pohankovou i rýžovou. Každá má totiž něco do sebe. Příprava kaše není žádná věda. Přiměřené množství směsi nasypejte do misky a zalijte horkou vodou nebo mlékem.

Poté nechte 3–5 minut odstát a připravte si ingredience na dochucení, kterými může být ovoce, oříšky, med nebo sirup. Pokud si pořídíte již ochucenou kaši, dochucování odpadá a vy si můžete na snídani začít pochutnávat, jen co trochu vychladne.

Slané snídaně

I při chystání slané snídaně myslete na dostatek vlákniny, bílkovin, sacharidů a tuků. Nejen skvělou snídaní, ale také svačinkou jsou například müsli tyčinky naslano s vysokým obsahem vlákniny a proteinu.

Snídaně naslano

Ovesná kaše naslano

Mnohem běžnější jsou sice ovesné kaše nasladko, ale slané varianty se vůbec není třeba bát. Budete překvapeni jejich nezvyklou a zároveň příjemnou chutí. Rychlost ani náročnost přípravy slané kaše se od sladké varianty neliší.

Ovesné vločky zalijte vodou a přibližně 3 minuty směs ohřívejte v mikrovlnce. Do ještě horkých vloček vmíchejte čerstvý sýr (například žervé), nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř nebo bylinky a máte hotovo.

Tvarohová pomazánka

Posledním snídaňovým tipem je chutná tvarohová pomazánka se lněným semínkem. Připravte si ji klidně den předem a ráno už jen namažte tlustou vrstvu na celozrnné pečivo a servírujte vše společně s čerstvou zeleninou.

Jak na to? Zatímco dáte vařit jedno vejce, smíchejte vaničku tvarohu a 4 lžíce bílého jogurtu. Do směsi vmíchejte nakrájené uvařené vejce, hrstičku pažitky, 2 lžíce rozemletého lněného semínka, 1 rozmačkaný stroužek česneku a na závěr už jen dochuťte solí a pepřem. Užijte si tak chuť jara po celý rok.